Net als bij een voetbalwedstrijd bestaat het groeiseizoen uit twee helften. We hebben een periode vóór de langste dag (21 juni) en de periode erna. Hoe lang de 2e helft dit jaar duurt en hoe ze verloopt weten we nog niet. De 1e helft was op zijn zachtst gezegd ‘uitdagend’. Net als in een voetbalwedstrijd heeft ook de 2e helft invloed op het eindresultaat (voerpositie en kwaliteit). Hierin kunt u zelf nog een positieve bijdrage leveren.
We realiseren ons dat er veel spreiding (o.a. weer, grondsoort etc.) zit tussen regio’s en zelfs op de bedrijven, toch proberen we u hieronder een aantal zaken ter overweging mee te geven waarmee u nog aan de slag kunt:
Verzorging grasland:
Bij graslandverzorging wordt normaal gedacht aan het voorjaar/ najaar. Er is echter op veel plekken onder moeilijke omstandigheden bemest danwel gezaaid en/ of geoogst. Deze bewerkingen hebben hun invloed op de bodem en de grasmat gehad:
- oneffenheden in de zode: grasland rollen
- bodemverdichting: grasland beluchtingsmachine, het bodemleven helpen
- holle stand van de grasmat: bijzaaien / doorzaaien (GZ Extra Doorzaai Pronitro)
Maïsland:
De ontwikkeling van een maïsplant kent verschillende stadia; kieming, vegetatieve ontwikkeling, bloei, korrelvulling en afrijping. Het weerbeeld had grote impact op de inzaai van de maïs. Hierdoor zien we dan ook grote verschillen in stadia waarin de maïs nu verkeerd.
- In een gemiddeld jaar bij inzaai eind april, sluit het gewas zich rond de langste dag (6e bladstadium 21 juni, 50-75 cm), een maand later rond 20 juli (13 blad stadium of hoger is ze 220-240 cm).
- 50% mannelijke bloei (20 juli), 50% vrouwelijke bloei (25 juli) en einde bloei 5 augustus (260-280 cm).
Gemiddelden zijn leuk maar gelden wellicht niet in uw situatie. In welk stadium zit uw maïs op dit moment? Onderweg zien wij veel maïs die er matig, geel en open bijstaat. Om de maïsteelt nog te verbeteren hebben wij nog wat tips c.q. mogelijkheden.
Wat kunt u nog doen om de maïsteelt te verbeteren?
- Zorg ervoor dat de maïs op tijd gespoten wordt, zodat deze niet met het onkruid hoeft te concurreren.
- Bij late zaai: moet u nog onkruidbestrijden? Voeg bij het gebruik van GBM voor de onkruidbestrijdiging 2,5 ltr/ ha Cropactiv Aminoboost toe om de maïsplant door de stressperiode van het spuiten te helpen. Door de Aminoboost krijgt de maïsplant minder last van de spuitdip in dit toch al moeilijke seizoen.
- Om meer lucht in de bodem te brengen, zien we dat onderzaaien wordt gecombineerd met een ganzenvoet/ woelpoot. Als dit wordt uitgevoerd, moet er goed rekening worden gehouden dat de wortels van de plant niet breken, beschadigd raken of los van de grond komen te zitten. Hierdoor kunnen er minder voedingsstoffen opgenomen worden.
- Door de vele regenval is het mogelijk dat kali/ stikstof is uitgespoeld. Hierom kan het verstandig zijn om deze nog extra bij te bemesten. Doe dit samen met het onderzaaien tussen de rij. Strooi dit niet breedwerpig. Hierdoor kan de kunstmest in de kelkjes vallen en kan het blad van de maïs verbranden. Dit risico neemt toe vooral als de maïsplanten hoger zijn dan 10 cm.
- Er kan ook gekozen worden om extra stikstof te laten binden door gebruik te maken van Vixeran en Blue N. In de praktijk zien we echter dat dit spuiten vrij nauwkeurig komt en dat het resultaat kan tegenvallen.
Bemesting grasland:
- Voor een optimale benutting is het zaak om de drijfmest die u nog hebt zitten in de mestput zo snel mogelijk op het land te krijgen. Het is nu de tijd om uw bemestingsstrategie aan te passen. Dat hoort bij de tweede helft van het seizoen.
- Breng in beeld hoeveel drijfmest en hoeveel kunstmest u nog beschikbaar heeft. Als u dat weet, kunt u de juiste verdeling maken. Dat kan best inhouden om nu een nog een flinke drijfmest te geven (bijv. 20-30 kuub) zonder kunstmest en de volgende snede alleen kunstmest. Dat hangt helemaal af hoe u hebt kunnen bemesten tot nu toe dit jaar. Dat verschilt nogal per bedrijf. Sommige kelders zijn zo goed als leeg, sommigen zo goed als vol.
- Heeft u (bijna) alle drijfmest al aangewend op uw percelen? Denk dan aan de meststof Polykorn, een meststof met o.a kali en natrium en zonder stikstof.
Oogst gras
- Tot nu toe moest er telkens gewacht worden op draagkracht om te kunnen maaien. Hierdoor zijn er melkveehouders die op dit moment 3 keer, 2 keer of zelfs maar 1 keer hebben kunnen oogsten. Hoe later gemaaid des te lager de voederwaarde van het gewas. Probeer dan de komende tijd als nog hoogwaardige graskuil te maken door als het enigszins kan lichte sneden te maaien.
- In de 2e helft van het groeiseizoen is het moeilijker om suikerrijk gras te maaien. Wanneer u gaat maaien voor melkkoeien overweeg dan de toevoeging van bijvoorbeeld biet- of rietmelasse door de graskuil in combinatie met een inkuilmiddel. Lees meer >
Vragen over de inzet van meststoffen, aminoboost en de ontwikkeling of oogst van uw gewas?
Neem dan contact op met één van onze specialisten.
Team Plant & Teelt > Team rundvee >