Het zaaien van een vanggewas of groenbemester na de maïs klinkt voor de meesten als de normaalste zaak van de wereld. Een vanggewas of groenbemester heeft immers veel voordelen en is door wetgeving verplicht op de zand en lössgronden en NV-gebieden. Het is iets wat we al jaren doen.
Zorg dat je er op tijd bij bent!
Het vanggewas langer laten staan, levert vaak meer massa op. Meer massa = meer organische stof! Maar, er zijn ook een aantal nadelen. Zo komt de stikstof uit het vanggewas later beschikbaar voor de maïs. En onttrekken vanggewassen vocht uit de bodem waardoor er minder beschikbaar is voor de maïsplant. In een droog jaar seizoen kost dit opbrengst.
Om de opgeslagen stikstof in het vanggewas of groenbemester goed te benutten, is het belangrijk dat het gewas goed en op het juiste moment wordt vernietigt en ondergewerkt. Het juiste moment is ongeveer tussen half maart en begin april afhankelijk van de weersomstandigheden. De vastgelegde mineralen komen dan op het juiste moment beschikbaar voor de maïsplant.
In de wortels en vooral ook in het blad van de groenbemester is de stikstof vastgelegd. De vernietiging van het gewas is nodig om deze stikstof te laten vrijkomen. Deze omzetting kost tijd. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de stikstofbeschikbaarheid maximaal is.
Houd u organische stof op niveau
Organische stof heeft veel belangrijke functies in de bodem en bepaalt de bodemvruchtbaarheid. Organische stof verbetert de structuur en doorlatendheid, verhoogt het vochtvasthoudend vermogen, en houdt mineralen vast (CEC), stimuleert bodemleven en geeft weerbaarheid aan allerlei ziektes en gebreken!
Door maïs te telen, vliegt het effectieve organische stofpercentage achteruit. Dit kan in de bouwvoor (25 cm) zomaar 3.000 kg per hectare zijn. Daarom is het belangrijk om deze afbraak en aanvoer op peil te houden. Dit noemen wij de organische stof balans.
Chemisch vernietigen
Met zware grondslag, natte omstandigheden of de aanwezigheid van veel (wortel)onkruiden of kweek in het vanggewas en groenbemester kan er het beste worden gekozen voor een chemische vernietiging (glyfosaat) om onkruiddruk in de vervolgteelt te beperken. Bij de verwerking van het vanggewas is het belangrijk dat er gekozen wordt voor een bewerking die het gewas egaal verdeeld om banen in de bouwvoor te voorkomen.
Heeft u het vanggewas of de groenbemester als groenbedekker in een ECO-activiteit binnen GLB dan mag u het gewas niet wegbranden of chemisch vernietigen.
Mechanisch vernietigen
Bij mechanisch onderwerken is het belangrijk om intensief en ondiep te werken bijvoorbeeld met een frees, schijveneg of klepelmaaier. Het is belangrijk dat een massaal gewas wordt verkleind en de bovengrondse massa goed wordt ‘gescheiden’ van de wortels. Het perceel hoeft niet zwart te zijn na deze bewerking. Maar het is wel belangrijk dat het gewas over de hele oppervlakte wordt losgesneden om hergroei te voorkomen.
Voor vragen over het vernietigen of onderwerken van uw vanggewas kunt u het beste contact opnemen met één van onze teeltspecialisten. Zij helpen u graag!
Team Plant & Teelt >