Voor de meesten van ons is het telen van maïs iets wat we al jaren doen. Het vakmanschap op het gebied van maïsteelt is enorm en dat vertaalt zich in prachtige resultaten. Een goede bemesting speelt een cruciale rol als het gaat om het behalen van een optimaal resultaat. Wat wilt u oogsten en bemest u voldoende om die opbrengst te behalen? En weet u welke spoorelementen belangrijk zijn voor een succesvolle maïsteelt?
Gemiddelde nutriënten onttrekking snijmaïs per kg droge stof
Voorbeeldsituatie:
U heeft een perceel maïsland en wilt bemesten voor 16 ton droge stof. Voor dit perceel heeft u 40 m³ drijfmest beschikbaar:
In de voorbeeld situatie is er voldoende fosfaat en kali beschikbaar voor de maïs, er is wel een stikstof tekort. Dit zou kunnen worden opgelost door 175 kg Maismaster Pro in de rij mee te geven. Dit scheelt een werkgang t.o.v van breed KAS strooien na opkomst en de werkingscoëfficiënt van kunstmest in de rij is beter.
Belangrijke (spoor)elementen in de maïsteelt
Magnesium (Mg) behoort tot de hoofd voedingselementen en speelt een belangrijke rol bij de bladgroenvorming, fosfaatopname en de aanmaak van pectine (celwandsterkte). Daarnaast kan een goede magnesiumverzorging schimmelziektes onderdrukken.
Borium (B) is belangrijk voor de afrijping van maïs. Een tekort leidt tot een slechte korrelzetting. Ook zorgt borium voor het suikertransport naar de groeipunten en de eiwitopbouw in het gewas. Daarnaast zorgt borium voor versteviging van de celwandstructuur en beschermt het daarmee de maïsplant.(celwandsterkte). Daarnaast kan een goede magnesiumverzorging schimmelziektes onderdrukken.
Zink (Zn) controleert de productie van planthormonen die de wortelgroei stimuleren. Zink is slecht beschikbaar op (klei)gronden met hoog kalkgehalte en hoge pH, maar ook de zuurdere zandgronden met een hoog organische stof percentage zijn verstoord. Ook geven lage bodemtemperaturen een extra remming in de opname. Fosfaatbemesting verkleint het risico op zinkgebrek. Voor derogatiebedrijven is fosfaat niet toegestaan en dan is er een extra aanleiding om zinkbemesting toe te passen.
Calcium (Ca) speelt een rol bij een goede bodemstructuur. In de meeste gevallen is er voldoende calcium voor voedergewassen aanwezig, op zure gronden kunnen zich echter tekorten voordoen. Op zure zandgronden kan calcium gemakkelijk uitspoelen, waardoor er op deze gronden na een natte winter calciumtekorten kunnen ontstaan.
Rekenmodule bemesting maïsland
Wanneer u een topopbrengst maïs wil oogsten is een topbemesting erg belangrijk. Stel dat u 55 ton snijmaïs per hectare mogelijk acht, dan zal in verhouding ook gezorgd moeten worden voor N, P, K en S. Vraag ons om de juiste bemesting voor u te berekenen. Er kan eventueel gekozen worden voor verschillende maïsmeststoffen in de rij of volvelds of zelfs nog een bladbemesting. Onze rekenmodule houdt rekening met nawerking van een groenbemester, werking van uw dierlijke mest enzovoort.
Wilt u gebruik maken van onze rekenmodule of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!
Contact team Plant & Teelt >