Met de afbouw van derogatie en de korting van 20% op stikstofplaatsingsruimte ruimte in NV-Gebieden en grondwater beschermingsgebieden in 2025 wordt de plaatsingsruimte uit dierlijke mest en de totale N plaatsingsruimte verder afgebouwd. Hierdoor wordt het moeilijker om productie en kwaliteit te behouden.
Afbouw derogatie
Als u gebruik maakt van derogatie wordt de plaatsingruimte uit dierlijk mest verder afgebouwd naar 190kg N op zand en lössgronden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg en in de NV Gebieden en voor de overige landbouwgronden naar 200kg N. Voor percelen in N-2000 gebieden en grondwaterbeschermingsgebieden is geen derogatie mogelijk.
20% korting op Stikstof gebruiksnorm
Seizoen 2025 wordt er 20% korting gerekend op de totale N gebruiksnorm voor bedrijven in NV-gebieden en in grondwaterbeschermingsgebieden op zand en lössgrond en in NV-gebieden in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.
Beoordeling NV-Gebieden
Het hoeft niet zo te zijn dat gebieden die nu als NV-gebied aangewezen zijn, dit volgend jaar ook zijn. Er wordt namelijk nog beoordeeld wat de resultaten in de bestaande NV-gebieden zijn en of niet NV-gebieden mogelijk wel als NV-gebied aangewezen moeten worden. Nieuwe NV-gebieden moeten uiterlijk 1 januari 2025 aangewezen zijn.
Uitgebreidere informatie over de derogatie en de stikstofplaatsingsruimte kunt u vinden op de website van het RVO.
Opbrengsten behouden?
Met minder stikstof dezelfde opbrengsten halen zal niet makkelijk worden, maar het is zeker niet onmogelijk. Het is belangrijk om de beschikbare meststoffen op een goede manier op het juiste moment in te zetten. En te weten wat de behoefte van u gewassen is en wat u bemest.
- Bodemanalyses uitvoeren: Zorg ervoor dat je regelmatig bodemanalyses uitvoert om de pH-waarde en de beschikbaarheid van voedingsstoffen in beeld te krijgen.
- Drijfmest laten analyseren: Laat je drijfmest niet alleen op stikstof en fosfaat, maar ook op kalium en andere elementen onderzoeken. Dit helpt om een beter inzicht te krijgen in de voedingsstoffen die je aan je gewassen geeft.
- Bemestingsplan: een realistisch bemestingsplan help om de beschikbare meststoffen zo optimaal mogelijk over de verschillende teelten te verdelen.
- Efficiënt uitrijden van drijfmest: Verdun de drijfmest met water om de werking te verbeteren en zorg ervoor dat de mest goed gemixt is en netjes wordt uitgereden.
- Vanggewassen gebruiken: Het zaaien van vanggewassen na maisteelt kan helpen om stikstof en andere nutriënten vast te houden en daarmee uitspoeling te verminderen, waardoor deze stikstof later beschikbaar komt voor het volggewas.
- Klaver in grasland integreren: Klavers (vlinderbloemigen) kunnen stikstof uit de lucht binden en beschikbaar maken voor gras. Dit kan helpen om de stikstofbehoefte van je gewassen te verminderen.
Als u vragen of opmerkingen heeft over het bemesten van uw gras en maïsland kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!
Team Plant & Teelt > Team rundvee >