B-maïs is maïs waar geen rijpe kolf in gaat komen. Lees hier meer over in het artikel ‘Adviezen voor de oogst van A-, B- of C-snijmaïs’. In een tonnetjesproef hebben we kolfloze snijmaïs ingekuild en het effect van het toevoegen van verschillende verhoudingen grondstoffen onderzocht. Hieruit is Silagemeel Snijmaïs ontstaan.
Tonnetjesproef
Zoals u ziet op de foto hebben we in 9 tonnetjes kolfloze snijmaïs onderzocht met 22% droge stof. Vooraf en na 12 en 42 dagen is de snijmaïs onderzocht en is er gekeken naar de effecten op conservering en voederwaarde.
- De snijmaïs die we handmatig hadden gehakseld had een droge stof gehalte van 22%. Door het nog zeer groene bladapparaat was het suikergehalte meer dan 250 gram per kg ds.
- Na 42 dagen zien we bij de snijmaïs zonder toevoeging dat ongeveer de helft van de suiker overblijft. De andere helft is omgezet in melkzuur en azijnzuur. Hierdoor is de vochtige maïs heel erg zuur wat de smakelijkheid en opname zal benadelen.
- De behandeling met gewalst maïs + sojahullen liet het beste resultaat zien. Uit de tonnetjesproef blijkt dat het toegevoegde zetmeel na 42 dagen conserving behouden blijft. Hierdoor neemt niet alleen het droge stofgehalte maar ook de voederwaarde toe wat later ten goede komt aan de koe.
Silagemeel Snijmais
Op basis van de tonnetjesproef, ervaringen in het verleden met toevoegen van grondstoffen aan snijmaïs en onze ervaring met Silagemeel toevoegen aan graskuil bieden we u Silagemeel Snijmaïs aan. Silagemeel Snijmaïs bestaat voor 25% uit gewalste maïs en 75% sojahullen. Gewalste maïs zal in tegenstelling tot gemalen maïs minder snel worden omgezet in fermentatieproducten (minder verzuring) waardoor de voederwaarde van de B-maïs toeneemt. De sojahullen nemen 4 x haar gewicht aan vocht op door wellen. Door dit effect van vocht opnemen wordt de conservering versneld en zal er minder azijnzuur worden gevormd. Azijnzuur is vooral schadelijk voor de voeropname (onsmakelijke maïs). Een koe kan maximaal 500 gram azijnzuur per dag verwerken.
Hoe Silagemeel Snijmaïs inzetten?
- Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. We leveren Silagemeel liever een paar dagen te vroeg dan een uur te laat.
- Silagemeel kan los worden gestort op een gladde vloer dicht bij de te maken maïskuil. Of eventueel met bulkauto met cycloon los worden geblazen (kleinere hoeveelheden).
- Overleg met uw rundveespecialist over de juiste hoeveelheid per hectare. Dit hangt af van de geschatte opbrengst van uw B-maïs. Let goed op dat u op tijd al uw maïspercelen beoordeeld. Uw rundveespecialist heeft een eenvoudig rekenprogramma om de opbrengst en het droge stof percentage van uw maïspercelen zo goed mogelijk in te schatten. Voor het gemak zeggen we 2 ton per ha wat natuurlijk ook praktisch is. In sommige gevallen kan er gekozen worden voor meer.
- Combineer Silagemeel Snijmaïs met het gebruik van een inkuilmiddel voor het beste resultaat.
- Silagemeel Snijmaïs met shovel over de kuil verdelen is een mogelijkheid. Hoe beter de verdeling hoe beter is het effect van het vocht opnemen door de sojahullen. Overleg met uw loonwerker wat voor u de de beste optie is.
- Het toevoegen van ‘goedkope’ Silagemeel Snijmaïs nu, is natuurlijk dubbel interessant als u een ruwvoertekort heeft.
Wilt u meer informatie over Silagemeel Snijmaïs?
Neem dan contact op met één van onze specialisten.