Door in het voorjaar aandacht te besteden aan je maïsteelt, zorg je voor een goede start. Dat is de basis voor een goede en kwalitatieve maïsoogst.
Start bij de bodem: zorg voor voldoende meststoffen!
Bodemverdichting en een te lage PH-waardes kosten opbrengst. Een bodemmonster geeft inzicht in de toestand van uw perceel en geeft daarmee de mogelijkheid om te sturen op perceel niveau. Verder is het van belang om de landwerkzaamheden uit te voeren wanneer het droog genoeg is en de storende lagen in een perceel te doorbreken.
Bemest naar wat u wilt oogsten! Als u meer oogst dan u bemest hebt, dan onttrekt u meststoffen uit de bodem. Als u minder oogst dan u bemest, blijven er nutriënten achter die uitspoelingsgevoelig zijn. Het is daarom van belang om te bemesten op maat.
- Bekijk het artikel ‘Maïsland: bemesten naar hoge opbrengst‘. Klik hier >
Eerstejaars maisland op gescheurd grasland
Gaat u dit jaar grasland scheuren voor de maïsteelt? Dan ziet de toekomst er rooskleurig uit! Nieuwe maïspercelen staan bekend om goede opbrengsten en een lage onkruiddruk. Het is wel van belang om het grasland op de juiste manier te vernietigen.
Eerst een snee maaien of gelijk vernietigen en onderwerken? Als u kiest voor maaien neemt u een serieus risico. De ervaring leert dat u beter kunt kiezen voor een optimale voorbereiding voor een teelt, maar als er een mooi kwalitatief gewas op het perceel staat en de weersomstandigheden gunstig zijn, zullen weinigen van ons de verleiding kunnen weerstaan. Het kan zeker goed uitpakken, maar houd in gedachten dat u daarmee voor de maïsteelt waardevolle organische stof en voedingstoffen van uw perceel haalt.
Besluit u eerst een snee te maaien? Dan komt u met de grondbewerkingen dichter op het zaaimoment. Het is goed om rekening te houden met het feit dat een zode die net begint met verteren ook stikstof verbruikt. Dit kan in strijd komen met de startende maïsplant. Dus geef in dat geval extra stikstof mee in de rij.
Vanggewassen op tijd vernietigen
Een geslaagde groenbemester (vanggewas) levert veel organische stof en nutriënten. Hier kan de maïs van profiteren. Een voorwaarde is wel dat je het vanggewas op tijd inwerkt als de draagkracht het toelaat.
Het te laat inwerken, zeker van een massaal vanggewas, belemmert de start van de maïs en onttrekt veel vocht en kan een storende laag creëren. Belangrijk: het vanggewas moet volledig vernietigd zijn, zodat er geen hergroei plaatsvindt wanneer de maïs gezaaid is.
Bij een goed mechanisch vernietigd vanggewas is het gewas boven de grond volledig gescheiden van de wortels onder de grond. Als het gewas volledig gescheiden is, begint de afbraak van het vanggewas. Bij chemische vernietiging sterft het gewas volledig af en begint de afbraak van het gewas vrijwel meteen. Afhankelijk van gewas en grondsoort, kan het verstandig zijn het gewas kort te maken voordat het ondergewerkt wordt.
Een goed zaaibed is van belang
De kwaliteit van het zaaibed is van grote invloed voor de opstart van de maïsplantjes. Om uitdroging te voorkomen is het, zeker op lichte grond, slim om het zaaibed pas vlak voor het zaaien te maken. Zorg voor een vlak, strak zaaibed met een los zaaibed tot op zaaidiepte. Zo komt het maïszaad net in de vaste ondergrond te liggen voor voldoende vocht van onderen. Het zaaibed moet voldoende fijn liggen voor een effectieve onkruidbestrijding.
De handel in maïszaad is bijna gedaan. Voor de late beslissers zijn er nog voldoende mogelijkheden beschikbaar. Heeft u nog geen keuze gemaakt? Informeer bij uw loonwerker of bij uw Plant & Teelt specialst naar de mogelijkheden.
Wilt u een op maat bemestingsadvies voor de maïs of meer informatie over de beschikbaarheid van maïsrassen? Bel dan gerust met één van onze teelt adviseurs.
Team Plant & Teelt >