De voorjaarswerkzaamheden voor gras- en maïsland zijn essentieel om de bodem en het gewas klaar te maken voor een gezond groeiseizoen. Dit helpt niet alleen de opbrengst te verhogen, maar zorgt ook voor een gezonde bodem en een goede grasgroei. Hieronder een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden die je in het voorjaar kunt uitvoeren:
Bodemonderzoek: pH-waarde
Belangrijke elementen als fosfor en kali binden zich aan het kleihumuscomplex. Wanneer de plant de elementen wil uitwisselen is een juiste pH belangrijk. Zorg voor een pH van minimaal 5,2 bij grasland, op veenpercelen accepteren we soms een lagere pH (> 4,8).
Op een bodemanalyse staat aangegeven hoeveel neutraliserende waarde (nw) er nodig is om de pH op het gewenste niveau te brengen. Verdubbel die waarde om het aantal kg kalk (dolokal) te bemesten.
De meeste kalksoorten werken traag, vandaar dat ze vaak in het najaar toegediend worden. ABZ Diervoeding beschikt over Physiomax kalk korrels. Physiomax is een poreuze kalkkorrel die snel werkt en je gemakkelijk zelf kunt strooien. Physiomax bevat aminopurines die de wortelontwikkeling stimuleert. Strooi dit voorjaar 300 – 600 kg Physiomax, op de percelen waar van u weet dat de pH aan de lage kant is.
Bemesting
Betere benutting van de mest door de drijfmest over het seizoen te verdelen. HIerdoor kan het gewas de mest beter benutten. Dit leidt tot een efficiënter gebruik van de mest en lagere kosten voor kunstmestmeststoffen. Vanaf 2026 is de derogatie afgeschaft. We hebben dan ca 45 ton mest te verdelen. In het voorjaar geef je vaak teveel. Luxe consumptie van het gewas is dan niet uitgesloten. Start in het voorjaar met 25m3 rvdm op de maaipercelen. Weidepercelen hebben genoeg aan 15m3 rvdm.
Plantenbestand
- Doorzaaien: Als het grasland verouderd is of kale plekken heeft, kan doorzaaien in het voorjaar helpen om de grasmat te herstellen. Dit zorgt ervoor dat nieuw gras zaad kan opkomen en de grasmat dicht blijft.
- Onkruidbestrijding: In het voorjaar kunnen onkruiden beginnen te groeien. Als je merkt dat onkruid een probleem is, kun je een herbicide gebruiken om dit te bestrijden. Het is het beste om onkruid te bestrijden vóórdat het zich volledig heeft ontwikkeld.
- Combinatie: Het is ook mogelijk om bovenstaande te combineren. Door bijvoorbeeld de zode agressief te bewerken met een wiedeg. Zo kun je ruwbeemd, muur en andere onkruiden verwijderen. Zaai, indien mogelijk 10-20 kg nieuw graszaad mee.
Mollen
Om een schoon gewas in te kuilen moeten verontreinigingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Schade aan de zode door mollen of vertrapping kunnen worden hersteld met een weidesleep of landrol. Voorkomen van mollen is natuurlijk het beste, overleg eens met de jager wat zijn mogelijkheden zijn.
Planning beweiding
Op het moment van schrijven is het erg droog. Het is de droogste maand maart geweest sinds de telling. Beregenen kan nodig zijn om het gras te laten starten. Maak rondjes van 10 dgn, beregen daarbij niet meer dan 20 mm per ronde (groeikracht).
Koeien kunnen vroeg naar buiten, maar er staat weinig. Ervaring zegt: ga je vroeg naar buiten dan loop je nooit vast in teveel gras. Het motto van de weideman: verras het gras, voor het gras jou verrast!. Blijf in je systeem. Beperkt liever het aantal uren dat je weidt, en houd de bijvoeding op stal nog op peil.
Maak een goed plan, bereken de grootte van het weideplatform en vermenigvuldig dat met de voorspelde grasgroei. Stem de bijvoeding op stal daarop af en verlaag de eiwit bijvoeding zover als mogelijk is.
Grasgroeicijfers
We zijn nog maar net begonnen, maar zoals u gewend bent, kunt u de graskwaliteit en de grasgroei volgen via onze vers gras monitor: klik hier >.
Maïsteelt
Het voorjaar lonkt voor vroege grondbewerking, maar pas op, de grond is nog te koud, snelle kieming is niet te verwachten. Dus risico op stress bij de plant ligt op de loer. Stress veroorzaakt allerlei problemen waaronder vergroeiingen, dubbele spruiten en later onontwikkelde kolven. Maïszaad moet na zaaien zo snel mogelijk kiemen en doorgroeien. Stel maïszaaien uit tot minimaal 20 april, met tenminste tot een bodemtemperatuur van 10 graden.
Maïs bestellingen
Er zijn volop plannen om maïs te zaaien, maar lang nog niet alle maïszaad is besteld. Op tijd bestellen zorgt ervoor dat u alle keuze heeft in het juiste maïsras. Daarnaast, en voor sommige nog belangrijker, de keuze voor de juiste maïszaadontsmetting.
Vogel afweer
Middelen om zaden te beschermen tegen vogelvraat zijn over het algemeen op basis van Korit. Kraaien, duiven en fazanten lusten graag maïszaad. Met name kraaien veroorzaken het vaakst vogelvraat schade in de maïs. Vogels pikken het zaad met hun snavel uit de grond. Door het maïszaad te ontsmetten met Korit tegen vogelvraat kunt u vraatschade beperken. Het zaad is niet meer lekker voor de vogels. Als het juist ontsmette maïszaad niet meer beschikbaar is, kunt u met de loonwerker overleggen of hij 20kg Physiostart mee kan zaaien. Physiostart zorgt voor een snellere kieming van de maïsplant, de plant staat vaster in de grond waardoor vogels minder kans hebben om schade aan te brengen. Voorkom daarnaast gemorst zaad, ook dit vergroot de kans op vogelvraat.
Ritnaalden
Ritnaalden zijn kleine insecten (de larve van de Kniptor). Wanneer de maïs begint te kiemen boort de ritnaald een gaatje in de jonge plant, waardoor het groeipunt afsterft. Middelen die schade van ritnaalden kunnen voorkomen zijn meestal op basis van Force of Lumiposa. Lumiposa is een nieuw middel wat maar 1 keer per 3 jaar gebruikt mag worden.
Maiszaad ontsmetting is door alle regelgeving nog ieder jaar in ontwikkeling. De ontsmettingen zijn door de beperkte toelating minder effectief dan 10 jaar geleden. Management van teler speelt nu een veel grotere rol.
Denk aan vruchtwisseling.
Ritnaalden zijn met name actief na vertering van de oude graszode. De aanwezigheid van ritnaalden kan vastgesteld worden door begin april een halve aardappel 10 – 20cm in de grond te drukken. Na 14 dgn is aan de hand daarvan vast te stellen of het perceel ritnaalden bevat.
Zaaidiepte
Bij vroege zaai is vaak de ondergrond nog te koud. Minder diep zaaien is dan een optie. Zaai ten alle tijden dieper dan 3 cm om risico op vogelvraat te beperken.
Veiligheid
Ondanks de hogere veiligheidseisen aan de middelen is het nog steeds belangrijk om tijdens het zaaien aan uw eigen veiligheid te denken. Draag handschoenen, bril en stofmasker. Ga bij het legen van de zakken met de rug in de wind staan om te voorkomen dat het ontsmettingsmiddel in het gezicht komt.
Team Plant & Teelt >