Als u maïs teelt op zand- en lössgronden of op klei- en veengronden in een NV-gebied, bent u verplicht om na de maïsteelt een vanggewas te telen. Dit kan door onder te zaaien in de maïs of direct na de oogst een vanggewas te zaaien. Voor de zand- en lössgronden geldt dat er voor 1 oktober een vanggewas gezaaid moet zijn. Voor de klei- en veengronden in een NV-gebied geldt dit niet. U kunt er ook voor kiezen om na de oogst van de maïs een wintergraan te telen. Dit gebruikt u als hoofdteelt in het volgende jaar (uiterlijk 31 oktober). Dit graan zal dan tot minimaal 15 juni moeten blijven staan.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van RVO. Klik hier >
Onderstaand gaan we graag dieper in op het zaaien van een vanggewas. Hiervoor zijn verschillende opties en verschillende machines beschikbaar. Het zaaien kan voor, tijdens en na de maïsteelt.
Voor de maïsteelt
Voordat het perceel met maïs wordt ingezaaid kan ervoor worden gekozen om het perceel met een gewone gras zaaimachine vol veld in te zaaien met een groenbemester. Kies er dan voor om Westerwolds te zaaien. Dit gras heeft een wat trage begin-ontwikkeling. Hierdoor is de kans kleiner dat het gaat concurreren met de maïs. Als de maïs een slechte start maakt, maar de groenbemester een goede, is veel kans op concurrentie die veel opbrengst kan kosten.
Tijdens de maïsteelt
De groenbemester kan ook worden ingezaaid terwijl de maïs al boven staat. Tijdens dit zaaien kan er tegelijkertijd een mechanische onkruidbestrijding worden uitgevoerd. Denk aan schoffelen of wiedeggen. Hierbij wordt het graszaad later op de grond geblazen. Denk er hierbij aan dat de machine even breed moet zijn als de zaaimachine om te voorkomen dat andere rijen worden plat geschoffeld.
Onderweg zien we ook dat er op veldspuitbreedtes zaad tussen de rijen geblazen kan worden. Het is het mooiste om één van deze bewerkingen uit te voeren, net voordat de maïs dicht staat. Hierbij wordt er vaak voor Italiaans raaigras gekozen omdat deze mooi snel opgang komt. Het nadeel van tijdens de maïsteelt onderzaaien, is dat er vaak wat planten op de kopakkers verloren gaan door het keren, maar de maïs heeft wel veel minder concurrentie van de onder zaai.
Na de maïsoogst
De groenbemester kan ook worden ingezaaid na de teelt van de maïs. Houd er rekening mee dat de groenbemester dan officieel op 1 oktober in de grond moet zitten en de maïs dan al gehakseld moet zijn ongeacht of deze al rijp is. Het voordeel van nazaaien is dat het perceel vaak bewerkt kan worden. De stoppen kan worden ondergewerkt en er kan een mooi zaaibed worden bereid waardoor de groenbemester in het voorjaar nog een keer geoogst kan worden. Hierbij wordt er vaak gekozen voor een snijrogge of italiaans.
Houd er rekening mee dat het gewas wat u zaait voldoende winterhard is. Het perceel moet minimaal 80% bedekt zijn en het vanggewas moet blijven staan tot en met 31 januari.
Geeft u het gewas op als eco-activiteit groenbedekking? Dan moet u het vanggewas tot 1 maart laten staan en dan mag u het niet dood spuiten.
Heeft u vragen over welke optie het beste op uw bedrijf toegepast kan worden of wilt u zaaigoed bestellen om onder te zaaien?
Team Plant & Teelt > Team rundvee >