De omstandigheden zijn op dit moment ideaal voor het doorzaaien van het grasland. De bodemtemperatuur is nog hoog en de grond vochtig. Dus pak nu de kans om de percelen aan te pakken. Hieronder leest u wat de beste aanpak is.
Gras samenstelling
Goede grassoorten verdwijnen langzaam uit de grasmat, doorzaaien is een goede/goedkope methode om de kwaliteit van de grasmat op orde te houden.
Doorzaaien doen we over het algemeen het liefst “naar de natte tijd toe”, in het voorjaar is daar niet altijd voldoende kans voor en is de concurrentie van de huidige grassen (ruwbeemd) groot.
Eerst onkruidbestrijding dan doorzaaien
Een veel gemaakte fout in het najaar is dat grasland wel wordt doorgezaaid, maar de onkruidbestrijding wordt vergeten omdat op dat moment de onkruiddruk mee lijkt te vallen. Later in het najaar – maar ook zeker in het voorjaar – krijg je de rekening gepresenteerd: het jonge gras wordt overwoekerd door onkruiden zoals muur, paardenbloem en herderstasje. Van de doorzaai komt vervolgens weinig terecht. Voer dus altijd eerst een onkruidbestrijding uit om ruimte te maken in de grasmat en het jonge gras een voorsprong te geven in het voorjaar, en zaai pas daarna door.
Onkruidbestrijding
Mechanisch: Voor ondiep wortelende onkruiden en grassen biedt een wiedeg uitkomst. Het vergt een beetje timing: ideaal is om met droog weer te eggen (uitdrogen van het onkruid) en dat na enkele dagen een regenbui valt. Wiedeggen moet flink agressief om ook effectief te zijn tegen de matige grassen en onkruiden, dus met stekende egtanden. Het beeld lijkt vaak dramatisch, maar na enkele dagen frist alles weer op. Vooral de goede grassen als Engels raaigras en Timothee kunnen deze aanpak wel aan.
Chemisch: Probleem onkruiden als ridderzuring en paardenbloemen kunnen het beste gespoten worden. Langjarig grasland (GLB) mag alleen plekgewijs onkruid bestreden worden. Bedrijfsspecifiek kun je kijken of een aantal percelen volvelds gespoten kunnen worden zonder consequentie voor je GLB vergoeding (brons, zilver, goud).
Voor doorzaaien gelden een aantal succesfactoren:
- Vocht in de toplaag! Zonder vocht geen zode.
- Voldoende daglengte en temperatuur: begin op tijd zodat het gras voldoende geworteld is tegen de tijd dat de vorst inzet.
- Voldoende graszaad. Vuistregel: de helft van het normale zaaiadvies bij herinzaai.
- Ruimte in de toplaag; het creëren van een zaaibedje voor het graszaad. Dat kan door middel van een wiedeg of egtanden, een andere manier is met behulp van zaaischijven, zodat het zaad in de grond wordt gelegd.
- Aanrollen! Zorg ervoor dat het graszaad aangedrukt is in de bodem om zo vocht op te kunnen nemen om te kiemen en uit te stoelen.
- Doorzaaien in twee werkrichtingen, om een grasmat snel dicht te laten groeien (met name open plekken). En dan niet kruislings rijden maar één keer in de lengterichting en één diagonaal zodat platte ruitjes ontstaan die sneller dicht groeien. Dit is een trucje uit de sportveldenwereld.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met uw specialist. Wij helpen u graag!
Team Plant & Teelt > Team rundvee >