Ook dit seizoen zijn we op verschillende percelen maïskopbrand tegengekomen in de maïs. We hebben meldingen uit alle regio’s binnen gekregen. Veel veehouders en loonwerkers zijn niet bekend met maïskopbrand en verwarren dit met builenbrand, maar dat is een hele andere aantasting.
Builenbrand is een schimmel die groeit buiten op de kolf of de plant. Maïskopbrand is daarentegen een ziekte die groeit onder de schutbladeren. ‘In de kolf’ dus, waardoor niet altijd zichtbaar als er niet nauw naar gekeken wordt. Bij maïskopbrand is het gebruiken van een tolerant ras erg belangrijk.
Hoe ziet builenbrand eruit?
Na infectie ontstaan grijsachtige gallen, de builen, die zijn omgeven door een vlies. We zien ze met name op de stelen of kolven. Bij builenbrand op de kolf zijn meestal nog korrels zichtbaar. Na verloop van tijd barsten de builen open en komen een groot aantal bruin/zwarte sporen vrij. De sporen kunnen wel 4 tot 5 jaar in de grond overblijven en hun kiemkracht bewaren. De ziekte is niet chemisch te bestrijden. Het beperken van groeistagnaties verkleint wel de kans op aantasting. Denk hierbij aan een goede bodemstructuur en het beregenen van het perceel in droge perioden.
Wat is een maïskopbrandinfectie?
Deze infectie is systemisch. De schimmel komt de kiemplant binnen via de wortel. De kans hierop is groter bij groeistagnatie in 4-5 blad en natte omstandigheden. De infectie is pas zichtbaar vanaf de bloei. Maïskopbrand is te herkennen aan een volledig zwarte peerachtige vochtige kolf die nog bedekt kan zijn door het schutblad. Of door een verbrande zwarte pluim in de plant.
Tolerant
Heeft u een aantasting zoals op de foto geconstateerd? Dan adviseren wij u om op dit perceel een paar jaar geen maïs te verbouwen. Bij de oogst komen miljoenen sporen vrij (de zwarte proppen in de kolf, zie foto) en besmetten het land weer. Bovendien worden ze meegevoerd door de wind en kunnen kilometers ver neerdwarrelen op andere percelen. De aantasting zal ieder jaar erger worden. Vooralsnog is er geen gevaar voor het vee geconstateerd, maar dat wil niet zeggen dat het gegarandeerd geen kwaad kan. Het advies blijft aan telers en loonwerkers om in streken waar de ziekte zich voordoet gericht een ras te kiezen dat tolerant is voor deze aandoening.
Gaat u volgend jaar (weer) maïs telen?
Kies dan volgend jaar voor een tolerant maïsras. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de adviseurs van ABZ Plant & Teelt.
Team Plant & Teelt >