Broei in snijmaïs is een gistactiviteit en ontstaat doordat zuurstof de kuil indringt. Door dit proces stijgt niet alleen de temperatuur, maar ook de pH in dat deel van de kuil. Juist dan kunnen de schimmels zich goed ontwikkelen. Een aantal tips hoe u broei en schimmels in snijmaïs zo goed mogelijk kunt voorkomen.
1. Haksel de snijmaïs op het juiste moment, dus als de korrel rijp is. U voorkomt daarmee te droge snijmaïs die moeilijker te verdichten is.
2. Haksel de snijmaïs fijn, vooral als deze boven de 35% droge stof zal behalen. Hakselen op 4 – 6 mm en een super korrelkneuzing zorgen voor een goede verdichting en snelle conservering.
3. Streef met aanrijden naar een dichtheid van 270 kg droge stof per kuub. Bij deze dichtheid is de luchttoetreding tot maximaal 20 cm vanaf het snijvlak mogelijk. Bij een halvering van deze dichtheid is wel tot 100 cm luchttoetreding vanuit snijvlak mogelijk! Stem capaciteit van aanrijden af op capaciteit van aanvoer. Verdicht de maïs in dunne laagjes. Extra aandacht voor verdichting ‘wangen’, zeker als deze boven de silowand komen.
4. Dek de snijmaïs eventueel af met aardappelpersvezel. Zorg wel voor een stevige laag van minimaal 20 cm voor voldoende verdichting van de toplaag.
5. Gebruik nieuw plastic, ook voor de sleufsilowanden. Gebruik krimpfolie.
6. Gebruik broeiremmer Pioneer 11A44 of Ecocool. Onderzoek van Groeikracht heeft het rendement van deze broeiremmers bewezen. Vooral het beperken van het verlies van ongeveer 10% zetmeel aan gisting is hierin belangrijk. De kosten van €75,- per hectare worden meer dan goed gemaakt, zeker in deze tijd van hoge voerprijzen. Als we uitgaan van een droge stofopbrengst van 15 ton snijmaïs met 380 gram zetmeel per kg hebben we 5.700 kg zetmeel per hectare. 10% verlies is 570 kg zetmeel per hectare. Moeten we dit opvangen door middel van maïsmeel dan kost dit €415,-. Deze rekensom is dus snel gemaakt.
Veel schimmels produceren gifstoffen (mycotoxinen). Sommigen van deze mycotoxinen hebben een antibacteriële werking; dat willen we niet in de kuil hebben en zeker niet in de pens van de koe!
Heeft u vragen of meer advies nodig?
Wij helpen u graag!
Team Plant & Teelt >