De koude nachten nu en zachter weer later in de week, zorgen ervoor dat het droge stofgehalte nauwelijks meer toeneemt. Vooral van de maïs die nu nog staat met een niet-rijpe kolf (B-maïs) wordt de oogst een uitdaging. Wellicht helpt het als we de snijmaïs indelen in drie categorieën: Maïs met een rijpe kolf (A-maïs), maïs met een niet-rijpe of mini kolf (B-maïs) en maïs zonder kolf (C-maïs).
A-maïs
Geschatte opbrengst
40 ton product met 37% droge stof = 16 ton droge stof
Teeltomstandigheden:
Deze maïs is op tijd gezaaid doordat er genoeg draagkracht was. Het gewas is vaak nog heel gezond en daardoor kan de kolf goed afrijpen. In de meeste regio’s is de A-maïs al wel geoogst. Op sommige bedrijven staat er nog een perceel rijpe maïs die samen met latere maïs wordt ingekuild. De droge snijmaïs onderin vangt dan de perssappen op van de nattere maiïs bovenin.
Oogstmoment:
Korrel rijp, is maïs er af. Het droge stofgehalte zal dan ongeveer 36% zijn afhankelijk van plant/ kolf-verhouding. Let op dat in sommige percelen het kolfaandeel dit jaar juist heel hoog kan zijn waardoor het droge stof percentage bij een rijpe korrel altijd meevalt.
Korrelverkleining/ haksellengte:
Controleer goed op effectieve korrelkneuzing. De korrel moet minimaal in 4 delen gekneusd zijn. A-maïs kan eventueel wat fijner gehakseld worden (4-6 mm). Vooral als er al genoeg deeltjeslengte uit graskuil in het voermengsel komt.
Inkuilen:
Gebruik een inkuilmiddel voor een betere conservering van uw dure ruwvoer. ABZ heeft Ecocool, Ecostable en Pioneer 11A44 op voorraad leverbaar.
B-maïs
Geschatte opbrengst
30 ton product met 25% droge stof = 7,5 ton droge stof
Teeltomstandigheden:
Door onvoldoende draagkracht kon deze snijmaïs niet op tijd gezaaid worden of door vele neerslag niet ontwikkelen door tekort aan zuurstof.
Oogstmoment:
Oogst een groene plant, dus voordat de plant afsterft of wordt het aangetast door schimmel of builenbrand. Het waslaagje op de groene bladeren werkt als een regenjas waardoor het droge stof percentage bij oogst nog mee kan vallen. Zolang de plant nog groene bladeren heeft,komt er normaal tot de 2e week van oktober nog droge stof bij. Ideale oogstmoment is als bij het doorsnijden van de stengel er geen vocht meer uit komt. Het droge stofgehalte zal varieren van 25 tot 30% droge stof. Wanneer u geen onderzaai heeft gedaan is 21 oktober de uiterste oogstdatum op zandgrond of in NV-gebieden in verband met een tijdige inzaai van de groenbemester.
Korrelverkleining/ haksellengte:
Bij een tegenvallend droge stofgehalte wordt het moeilijk om B-maïs aan te rijden. Vaak wordt dan grover gehakseld om ‘appelmoes’ te voorkomen.
Inkuilen:
B-maïs mist door droge stof uit een rijpe kolf vooral droge stof, maar bevat juist wel heel veel suiker wat de nog groene plant niet heeft om kunnen zetten in zetmeel. Door het lagere droge stofgehalte is er kans op vorming van veel azijnzuur in de kuil wat de smakelijkheid en later de voeropname van de snijmaïs benadeeld. . Ook is er kans op vochtige lagen onderin de sleufsilo met daarin boterzuurvorming. Tenslotte is er kans op vorming van nitreuze gassen 4 tot 5 dagen na het inkuilen. Indien mogelijk probeer B bovenop A in te kuilen. Verdeel tijdens het inkuilen Silagemeel Snijmaïs door de B-maïs. Silagemeel Snijmaïs voegt droge stof toe uit gewalste mais+sojahullen. Silagemeel Snijmaïs gaat wellen in de kuil waardoor de conservering, kwaliteit en smaak toeneemt. We gebruiken bewust geen bietenpulp omdat er al meer dan voldoende suiker aanwezig is.
C-maïs
Geschatte opbrengst
20 ton product met 22% droge stof = 4 ton droge stof
Teeltomstandigheden:
Deze maïs is pas heel laat gezaaid of is ‘compleet verzopen’. Het gewas staat niet dicht en er komen geen kolven tot ontwikkeling.
Oogstmoment:
In C-maïs staat vaak veel onkruid omdat het gewas open staat en door de draagkracht bestrijding niet goed is gelukt. Controleer percelen met C-maïs extra goed op Doornappel en Zwarte Nachtschade want deze zijn erg giftig. Bij Zwarte Nachtschade geldt dit vooral als de bessen nog groen zijn. Kies in overleg er voor om C-maïs niet te oogsten bij teveel onkruid of deze met hoge stoppel te hakselen. Is het gewas echter fris dan kan het oogstmoment zoals bij B-maïs gekozen worden.
Inkuilen:
C-maïs kent dezelfde risico’s als B-maïs maar zal door ontbreken van de kolf slechts 800 VEM per kg ds bevatten. Neem dezelfde maatregelen als bij B-maïs maar overweeg ook het apart inkuilen als structuurbron of pinkenkuil.
Met de laarzen in het land
Hierboven hebben we het zeer lastige groeiseizoen besproken in ABC. Graag gaan wij met u mee ‘met de laarzen in het land’ om uw situatie ter plekke te bekijken. Neem contact op met één van onze specialisten voor een vrijlbijvend advies:
Team Plant & Teelt > Team rundvee >