Schade door vogels
We krijgen veel meldingen binnen van vogelvraat in de mais. Wat te doen?
Bijzaaien:
Is de stand dichtheid gemiddeld minder dan 65.000 planten per ha. dan is, pleksgewijs bijzaaien rendabel. Als je gaat bijzaaien, zaai dan ca 10 cm naast de oude rij. Een nieuw zaaibed maken is niet nodig.
Overzaaien:
Minder dan 20.000 planten per ha? Kies dan voor overzaaien in plaats van bijzaaien. Gezien het tijdstip van het jaar zal het een uitdaging worden of deze mais rijp wordt. Wanneer het overzaaien niet vóór half juni plaatsvindt wegen de kosten niet meer op tegen de voederwaardeopbrengsten. Zaai niet meer dan ca 80.000 ZADEN per ha.
Vorig jaar hebben we wel de ervaring opgedaan dat laat gezaaide (rond 15 juni) ultra vroege mais nog een prima opbrengst had. Wordt het nog later in het seizoen kan er beter gekeken worden wat nog wel mogelijk is bijvoorbeeld tijdelijk grasland.
Kies bij overzaaien of bijzaaien voor een ULTRA vroeg ras, informeer bij uw loonwerker of bij de specialisten van Plant&Teelt wat er nog mogelijk is.
Beregenen van de mais
De mais heeft op sommige percelen last van de droogte. Als de maisgroei stil staat maar de blaadjes nog niet gekruld / gerold zijn dan is geduld de beste oplossing. Houd dit wel in de gaten als de droogte aanhoudt! Het beste kunt u dit op het heetste van de dag controleren, zijn de blaadjes in de ochtend nog steeds gekruld / gerold dan is vochttekort nijpend en is beregenen nodig. Beregenen of water geven via de sleepslang kan dan een oplossing zijn. Geef dan 25 tot 30 mm water (water gaat dan ongeveer tot 5-6 cm diep). Dit geeft de planten die er staan meer vastigheid (openstaande scheuren) en de nog niet gekiemde zaden de mogelijkheid om te kiemen.
De voorkeur is om de beregening uit te voeren met een beregeningsinstallatie. Met een sleepslang combinatie kan ook, maar dan dienen de maisplantjes niet groter te zijn dan 10 cm ivm met het afknappen van de plantjes door de sleepslang. Natuurlijk is geen perceel en omstandigheid hetzelfde en zal de beste afweging per perceel gemaakt moeten worden.
Heeft u vragen of twijfelt u over de juiste actie?
Neem dan contact op met uw specialist. Wij helpen u graag!