Hoewel op de meeste plaatsen de eerste snede al is gemaaid, willen we toch de succesfactoren voor een goede maaisnede met u delen.
Scherpe messen op goede hoogte
Start met maaien met scherpe messen en de juiste maaihoogte (6–7 cm). Het is belangrijk om niet te kort te maaien om beschadiging van de groeipunten te voorkomen. Het aandeel goede grassen daalt, doordat slechte grassen en onkruiden meer tijd en ruimte krijgen om de gaten op te vullen. Ruwbeemd is daar één van. Ruwbeemd heeft gelukkig het nadeel dat het niet diep wortelt, in perioden van droogte (juli) kan het gemakkelijk met de wiedeg worden verwijderd.
Maai ‘tussen de koffie en de thee’
Zodra de zon ondergaat daalt het suikergehalte in het te maaien gras. Het beste moment om te maaien is “tussen de koffie en de thee”. Dan is het gewas winddroog in de ochtend en op tijd droog in de avond. Overweeg of u moet investeren in maaicapaciteit wanneer u grotere blokken wilt maaien. Idealiter moet u net zo snel kunnen maaien als hakselen.
Eiwitarmer gras droogt sneller
Door de jaren heen bevat het verse gras minder eiwit. Stikstof bindt water. Eiwitarmer gras zal dus sneller drogen. Vooral als een maaisnede zwaarder is geworden dan waar het voor bemest is, vormt dit een risico. Bij goed weer is één keer schudden in het voorjaar vaak al voldoende, terwijl in de zomer het schudden niet is aan te raden.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!
Team Plant & Teelt >