Het najaar is het moment om de balans op te maken. Hoe is het groeiseizoen verlopen? Hoe waren de opbrengsten en welke kwaliteit is er geoogst? En, wat kunnen we vast doen om seizoen 2025 tot een succes te maken? Onderweg zien we grote opbrengst verschillen bij de verschillende bedrijven, maar in de hoofdlijn draait het bij goed bodemmanagement: en goede ph is daarbij de basis.
Bij een gezonde vruchtbare bodem gaat het om de juiste balans tussen de Chemie (wat zit er aan voedingstoffen), de Fysiologie (hoe is de structuur) en de biologie (wat leeft er aan werknemers).
Bodemvruchtbaarheid
Waarom bekalken?
In een zuur milieu werkt de biologie niet of minder efficiënt en heeft daarmee invloed op de beschikbaarheid van de chemie. We kunnen bemesten maar als de pH niet op orde is dan komt de bemesting niet tot waarde. Een deel van de elementen zijn gevoeliger voor pH dan andere. De pH luistert voor de beschikbaarheid van fosfaat vrij nauw, waar dat voor N minder speelt. Een deel van de bemeste elementen heeft dus direct invloed op de opbrengst en kwaliteit van het gewas, daar waar andere elementen vooral invloed hebben op de gezondheid en vruchtbaarheid van het vee.
Verschillende soorten kalk
De optimale pH is per grondsoort verschillend en mede afhankelijk van de organische stof. Over het algemeen kunt u aanhouden: hoe hoger de organische stof des te lager kan de zuurgraad zijn. Om te bekalken zijn er verschillende producten op de markt. Deze variëren in fijnheid en MgO waarde. Hoe fijner en lager in MgO des te sneller de kalkmeststof werkt. Belangrijk dus om rekening te houden met deze informatie. Wanneer de grond draagkracht heeft, kan de bekalking worden uitgevoerd na de oogst van gras en/ of snijmaïs. Wilt u in het voorjaar bekalken, dan is de tijd korter en past een sneller werkende kalkmeststof zoals Physiomax beter.
Calciumbezetting
Naast bekalken voor het verhogen van de pH kan bekalking ook gewenst zijn bij een goede pH. Dit zien we bij gronden (bijvoorbeeld klei) die een lage Ca bezetting hebben op het klei humus complex. In deze gevallen wordt veelal gips als meststof gebruikt. De Ca beschikbaarheid wordt beter en de structuur van de bodem verbeterd maar de pH wordt niet beïnvloed.