De Nederlandse diervoederindustrie gebruikt meer dan 300 verschillende soorten grondstoffen voor de productie van diervoeder. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, komt ruim driekwart van deze grondstoffen uit ons eigen land en de Europese landen om ons heen. Een kwart komt uit landen buiten Europa.
In de 2e editie van de Grondstoffenwijzer die Nevedi vandaag presenteert, is op overzichtelijke wijze te lezen waar de verschillende grondstoffen voor Nederlands diervoeder vandaan komen en om welke volumes het gaat. Henk Flipsen, directeur Nevedi: ‘Diervoederbedrijven zijn dagelijks bezig om grondstoffenmixen te maken die de juiste voederwaarde geven, waarvan de veiligheid is geborgd, die voldoen aan strikte duurzaamheideisen en concurrerend zijn geprijsd. De Grondstoffenwijzer is een voorbeeld van de transparantie die we als sector nastreven over ons kernproces’.
Verschillende categorieën
De Grondstoffenwijzer maakt onderscheid in co-producten uit de levensmiddelenindustrie, primaire grondstoffen (afkomstig van landbouwgewassen), premixen (mengsel van vitaminen, mineralen en spoorelementen) en vetten en oliën. Voorbeelden van co-producten zijn gries dat ontstaat bij de productie van broodmeel en pasta, bierbostel dat overblijft bij het bierbouwproces, tarwegistconcentraat dat overblijft bij de productie van graanalcohol of DDGS als co-product uit de bio-ethanolindustrie. Voormalige voedingsmiddelen zoals koekjes, brood en snoeprepen vinden ook steeds meer hun weg naar diervoeder. Hiermee draagt de Nederlandse diervoederindustrie actief bij aan het sluiten van kringlopen en daarmee aan een circulaire economie.
Sourcing uit de regio
Ruim driekwart van de diervoedergrondstoffen komt uit Europa. Grondstoffen die voornamelijk van buiten Europa komen (sojabonen, sojaschroot en palmolieproducten) worden met een gegarandeerd duurzaamheidniveau aangekocht door de Nederlandse diervoederindustrie. Soja volgens de FEFAC Soy Sourcing Guidelines en palmolie volgens de regels van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).
Verlagen milieuvoetafdruk
Het verlagen van de milieuvoetafdruk van de dierlijke keten is een belangrijk speerpunt van de Nederlandse diervoederindustrie. Door de samenstelling van het diervoeder aan te passen bijvoorbeeld door het toevoegen van bepaalde aminozuren of het gebruik van specifieke eiwitbronnen kan de voederefficiëntie worden verhoogd en kunnen emissies van bijvoorbeeld stikstof en fosfaat worden verlaagd.
Nieuwe grondstoffen
Om op de langere termijn voldoende grondstoffen beschikbaar te hebben, zet Nevedi ook in op het gebruik van nieuwe grondstoffen voor diervoeder. Onderzoek naar het gebruik van insecten en algen of veredeling van nieuwe eiwitgewassen zijn hiervan voorbeelden.
Over Nevedi
Nevedi behartigt de collectieve belangen van de Nederlandse diervoederindustrie. De sector bestaat uit fabrikanten van mengvoeders, premixen en kalvermelkpoeder en leveranciers van vochtrijke diervoeders (bijproducten van de levensmiddelenindustrie), waaronder ABZ Diervoeding. Bij Nevedi zijn ruim 100 diervoederbedrijven en voerleveranciers aangesloten. Samen vertegenwoordigen zij circa 95% van de totale productie in Nederland.