Robotmelkers hebben in deze tijd van het jaar nog wel eens last van een verhoogd zuurtegraad vet in de melk. Vooral bij robotmelkers die weidegang toepassen, kan door schommelingen in de kwaliteit en opname van het verse gras, de zuurtegraad vet ook gaan schommelen. Hieronder een aantal tips om dit tegen te gaan.
Wat is zuurtegraad vet?
Melkvet bestaat uit vetbolletjes. Deze vetbolletjes bestaan uit verschillende vetzuren, omringd door een membraam. Wanneer het membraam kapot gaat, komen de vetzuren die daarin zitten vrij in de melk. Hierdoor daalt de kwaliteit van de melk en stijgt het zuurtegraad vet. Dit kan behoorlijk effect hebben op de smaak van de melk, dus hanteert een zuivelfabriek eisen aan de zuurtegraad vet.
Een verhoogd zuurtegraad wordt niet direct veroorzaakt door rantsoenfactoren, maar met het rantsoen is wel te sturen op de kwaliteit van het membraam van de vetbolletjes. Als deze hoger is, gaat het vetbolletje minder snel kapot.
- Wanneer het aantal onverzadigde vetzuren in het rantsoen daalt, wordt de kwaliteit van de vetbolletjes minder. Robotmelkers die weidegang toepassen zien daardoor nog wel eens vaker wat wisselingen in het zuurtegraad vet. Doordat de kwaliteit van vers gras varieert (en daarmee dus de voederwaarde van het rantsoen), kunnen er schommelingen ontstaan in het zuurtegraad vet. Hittestress geeft bijvoorbeeld lagere grasgroei/ opname en ook in het najaar kan de droge stof opname flink dalen door lage droge stof gehaltes in het gras.
- In het najaar kan het droge stof gehalte en de kwaliteit van gras snel dalen. Als dit niet gecompenseerd wordt, daalt de voeropname. Ook dit vertaalt zich vaak in een verhoogd zuurtegraad vet.
- Probeer een negatieve energiebalans zo veel mogelijk te voorkomen. Bij hittestress of een slechte opname zal dit vaker voorkomen. Bij een negatieve energiebalans breekt een koe eigen vetreserves af. Dit zijn behoorlijk lange vetzuren die snel kapot kunnen gaan.
Controleer uw robot
Naast voeding is het belangrijk uw robot te controleren op mankementen. Er is immers een aanleiding nodig voor het vetbolletje om kapot te gaan. Een aantal mechanische factoren hebben invloed op het zuurtegraad vet:
- Kijk naar de hoeveelheid melk per melking. Een robot ‘blaast’ na iedere melking de melk in de melkleiding. Als de hoeveelheid melk/ melking laag is (onder de 8 – 9 kg melk/ melking), wordt voor dezelfde hoeveelheid melk een melkglas vaker geleegd dan wanneer dit getal hoog is. Er wordt per liter melk dus vaker in de leiding ‘geblazen’ als de melk/ melking laag is. Dit geeft meer onrust in de melkleiding en een hoger risico op kapotte vetbolletjes. Het aanpassen van de melktoegang kan daardoor behoorlijk invloed hebben op de zuurtegraad vet.
- Controleer daarnaast of de robot goed functioneert. Van de tepelbeker tot aan de melktank kan door mankementen, bijvoorbeeld een gaatje in een melkleiding of een melkpomp die te lang blijft lopen, extra luchtzuiging in de melkleiding komen. Hierdoor kunnen vetbolletjes schade oplopen.
- Voorkom het aanvriezen van melk in de tank. Dit gebeurt nog wel eens als de tank in de loop van de ochtend wordt geleegd en al veel koeien buiten lopen. Als de melk bevriest is er een grotere kans op kapotte vetbolletjes.
Heeft u last van een verhoogd zuurtegraad vet?
Neem gerust contact op met uw rundveespecialist. Zij kunnen uw robot laten uitlezen en controleren of alle instellingen goed staan. Ook helpen we u graag verder om het zuurtegraad vet naar beneden te krijgen. Bijvoorbeeld door lijnzaad aan de brok toe te voegen, of de ‘Omega 3 kernbrok’ in te rekenen. Deze brok heeft een maximaal niveau aan onverzadigde vetzuren.
Contact