De winterperiode breekt weer bijna aan en dit betekent automatisch dat er een lastigere tijd is aangebroken op het gebied van jongvee opfok. Bereid jongvee goed voor op koudere weersomstandigheden.
Kalveren hebben in de eerste levensfase een comfortzone van 15 graden. Nu de temperatuur hieronder komt (vooral ’s nachts) kost het een kalf meer energie om zichzelf warm te houden. Met onderstaande praktische tips zorg je ervoor dat het kalf geen lichaamswarmte verliest en dus ook geen extra energie hoeft te gebruiken om zichzelf warm te houden, Hierdoor kan het kalf deze energie gebruiken voor extra jeugdgroei.
Zorg dat het kalf zo weinig mogelijk warmte verliest
Zorg ten eerste dat de kalveren dik zijn ingestrooid en tochtvrij liggen. Als het kalf ligt dan moet het dier echt in een nestje van stro liggen. Wanneer het kalf na geboorte nog nat is, zou er een warmtelamp boven een kalf kunnen worden gehangen zodat het kalf snel droogt en geen energie zal verliezen. Zorg daarnaast ook dat het kalf altijd droog ligt. Een natte ondergrond is voor jonge kalveren echt funest. Naast het goed instrooien van de hokken kan er ook alweer begonnen worden met kalverdekjes omdoen. Dit dek kun je opdoen als het kalf droog is en kan enkele weken (maximum 4 à 5 weken) opblijven. Zelf doe je met dit weer ook graag een trui aan!
Houd de kalveren na spenen nog een aantal weken in de strohokken om te zorgen dat de overgangen zo klein mogelijk blijven. Dit zorgt ook voor maximale (ruw)voer opname met een minimale speendip als gevolg. Hierdoor wordt stress en groeiverlies beperkt. Verder is het belangrijk dat het verschil in omgevingstemperatuur zo minimaal is. Doordat er koude nachten zijn, is het belangrijk om zo goed mogelijk te sturen met deuren en gordijnen op tijd dicht of juist open te doen zodat de kalveren ’s nachts wel warm liggen maar overdag mag het niet bedompt worden in de kalverschuur. Dit vergt extra aandacht!
Zorg dat het kalf meer energie binnenkrijgt via voeding
De gemakkelijkste manier om te zorgen dat het kalf meer energie binnenkrijgt, is via de melkpoeder. De energie vanuit melkpoeder kunnen kalveren optimaal benutten. Je kan bijvoorbeeld een halve liter meer melk voeren of de concentratie aanpassen. Verhoog de concentratie melkpoeder met 25 gram afhankelijk van wat u nu verstrekt aan uw kalveren. Gebruik een melkpoeder dat het kalf goed kan verteren. Dit zorgt voor de beste groei. Verstrek de melkpoeder altijd rond de 42 graden. Overleg met uw jongveespecialist over het voerschema in de winter.
Naast melkpoeder is het ook goed om vanaf dag 3 een kalverstarter bij te voeren. Onze Juniormix Geel is een smakelijk product, waar de kalveren snel aan beginnen te eten. Verstrek naast ruwvoer ook altijd vers drinkwater. Door het voeren van een kalverstarter krijgen de kalveren meer voeding binnen, wat zorgt voor een sterker kalf.
Ondersteun verder waar nodig
Verder is het belangrijk om de kalveren te ondersteunen waar nodig. Denk er bijvoorbeeld aan dat er geen tocht mag voorkomen in de kalverstallen. Wanneer kalveren te maken krijgen met tocht, is de kans op longproblemen groter. Verder is het wel belangrijk om voldoende te ventileren in de jongvee stal. Er moet een lekker klimaat zijn met verse lucht. Als dezelfde lucht langere tijd blijft hangen boven bijvoorbeeld het strohok is er ook meer kans op longproblemen.
Wanneer het jongvee na een weideseizoen weer op stal komt, is het belangrijk om deze te scheren. Door de lange haren zweten ze sneller, blijven de dieren nat en hebben ze grotere kans op longontsteking. Vergeet niet het jongveebrok of mineralen bij te voeren wanneer ze weer op stal komen.
Meer weten over wintervoorbereidingen voor uw jongvee?
Of wilt u nog eens de opfok van A tot Z langs lopen? Neem dan gerust contact op met onze jongveespecialist of met één van onze rundveespecialisten.
Team jongvee >