Om ervoor te zorgen dat de voeders die wij als ABZ Diervoeding produceren ook het gewenste effect geven bij uw dieren, is het van belang dat ze voldoen aan de gestelde eisen qua voederwaarde en dat er ook zo weinig mogelijk schommeling zit tussen de verschillende producties. Om dit te kunnen sturen is het noodzakelijk om van de ingenomen grondstoffen naast de gemiddelde voederwaardes, ook de schommelingen die er tussen de leveringen zitten in beeld te hebben.
Om een constante voederwaarde te krijgen, is het goed in beeld hebben van de schommelingen in de voederwaarde van groter belang dan de gemiddelde voederwaarde die een grondstof heeft. Het aandeel waarmee men een grondstof kan gebruiken in een rantsoen wordt hoger naarmate de schommeling in de voederwaarde tussen de leveringen kleiner is. Om snel over deze gegevens te kunnen beschikken, heeft ABZ Diervoeding de beschikking over eigen NIR (Nabij Infrarood Reflectie) apparatuur. Elke grondstof heeft een eigen lichtabsorptie patroon wat varieert bij een wijziging in de samenstelling. Met deze apparatuur kun je zodoende direct de samenstelling van de grondstof vaststellen.
Momenteel zijn wij bezig om over te schakelen naar de nieuwste technieken die er op dit gebied beschikbaar zijn. In vergelijking met de eerdere technieken die we hiervoor gebruikten, is het nu mogelijk om sneller en met minder handelingen een correcte analyse uit te voeren. Hierdoor zijn we in staat om binnen een minuut in beeld te krijgen of de voederwaarde van een grondstof voldoet aan de gestelde eisen. Door de vele uitslagen die we hierdoor binnen krijgen, hebben we de spreiding goed in beeld en kunnen we per grondstof nog beter beoordelen met welk percentage we deze verantwoord in de voeders kunnen verwerken.
In onderstaande tabel ziet u uitgewerkt wat het effect is op de schommeling van de voederwaarde als je bijvoorbeeld tarwegries en maïs met een laag of een hoog percentage in het voer verwerkt.
Toelichting tabellen:
Tarwegries is een bewerkte grondstof met redelijk wat variatie tussen de leveringen. Als je deze met een hoger aandeel opneemt, zie je al vrij snel dat je een ongewenste variatie krijgt in je eindvoeders. Maïs is een grondstof met redelijk constante gehaltes. Ook hiermee kun je echter qua aandeel te ver gaan. Het aandeel wat je ervan kunt verwerken, ligt wel op een duidelijk hoger niveau dan bij tarwegries.
Voederwaarde.nl
Door deze nieuwe analysetechniek kunnen wij nog beter borgen dat de voederwaarde van onze voeders blijft voldoen aan onze eigen strenge eisen. Onze werkwijze, een goede, strikte monitoring van de grondstoffen tot en met eindproduct controle op voederwaarde, laten wij vervolgens extern controleren door het enige keurmerk dat voederwaarde onafhankelijk borgt, VoederWaarde.nl. Ook dit jaar heeft ABZ Diervoeding weer voldaan aan de eisen van VoederWaarde.nl