In Nederland staan meer dan 100.000 silo’s en toch is reiniging en onderhoud vaak geen onderwerp dat hoog op de agenda staat. ABZ Diervoeding levert voer dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Wij kiezen er bewust voor om onze voeders af te leveren met eigen bulkauto’s en eigen chauffeurs. Schoon voer uit een schone silo moet de basis zijn.
Daarom hebben wij een aantal aandachtspunten voor een goed silomanagement voor u op een rij gezet.
Bescherm uw voeders
In veel silo’s circuleert stof en is deze aangekoekt. Dit stof bevat vaak Enterobacteriën (hieronder vallen een grote groep bacteriën zoals E. Coli en Salmonella), schimmels en gisten. Dit kan de oorzaak zijn van allerlei soms moeilijk verklaarbare en vage klachten op uw bedrijf. Behalve in de silo houden deze schimmels en Enterobacteriën zich ook schuil in de wegers, het vijzelsysteem, schuiven en voorraadhoppers. Kortom; in het hele voersysteem!
Aandachtspunten hierbij zijn:
- Zorg dat uw silo’s regelmatig geheel leeg komen en reinig deze minimaal één keer per jaar. Hiervoor zijn gespecialiseerde bedrijven, die tevens de silo op gebreken kunnen controleren. Vergeet ook de aanvoer-, de ontluchtingspijp en uw vijzelsysteem niet.
- Zorg ervoor dat naast de silo binnenin ook de buitenkant en de siloplek gereinigd worden.
- Heeft u de silo gereinigd of klop-leeg? Dan kunt u ook een propshot bestellen. Een propshot is een mengsel van zuren op drager. De organische zuren verminderen schimmels effectief om de voedingswaarde te behouden en de houdbaarheid van grondstoffen en mengvoeders te verlengen (1 zakje voor een silo van 7 m³).
- Registreer de reiniging van de silo voor uw IKB-erkenning.
- Zorg voor een goede ontluchting van de silo. De ontluchtingspijp moet voldoende groot zijn en mag nooit afgesloten zijn. Soms is het nodig om een extra beluchtingskap te laten plaatsen voor een natuurlijke ventilatie in de silo.
- Silo’s lopen nooit leeg van onder uit, maar van binnen uit. Als de silo steeds bijgevuld wordt, blijft vaak het oudste voer zitten totdat de silo bijna leeg is of het zakt in een keer naar beneden als er nieuw voer in geblazen wordt.
- Aankoeken van de silowand treedt vooral op in het najaar. In een voersilo kan de relatieve vochtigheid plaatselijk hoog zijn door lekkage of door condensvorming als gevolg van grote temperatuurschommelingen in de buitenlucht. Door condensatie trekt water naar de wanden, waardoor het aankoeken en de schimmelvorming meestal daar begint. De groeiende schimmel produceert extra vocht, waardoor de schimmel zich verder kan uitbreiden.
- Gewalste, geplette en meelvoeders van de nieuwe oogst granen zijn erg gevoelig voor broei en bederf en hebben daarom een korte houdbaarheid, maximaal 6 weken. Momenteel komen deze bewerkte granen al uit de nieuwe oogst van 2020.
Silonummers verplicht
- Het is wettelijk en in alle IKB programma’s (kip, varken en rund/geit) verplicht dat uw voersilo’s zijn genummerd met een uniek nummer.
- Het gebruik van goede silonummers voorkomt fouten bij lossing.
- Wettelijk is ABZ Diervoeding verplicht het geleverde voer tot in de silo bij de klant te kunnen traceren door middel van een goed functionerend Tracking en Tracing systeem. Hiervoor is het belangrijk om direct bij de bestelling het silonummer door te geven.
- Silonummers zijn op te vragen bij onze Front Office medewerkers, ook hebben onze chauffeurs stickers bij zich.
Bereikbaarheid en hygiëne rondom uw silo’s
Hygiënisch werken bij de levering van voeders begint echter bij een goede bereikbaarheid van de silo en een schoon erf.
Regelmatig zien wij dat:
- de silo slecht bereikbaar is, er staat erg veel rommel/ afval onder;
- de silo erg ver weg staat, er zijn veel losslangen nodig;
- de bulkslang tijdens het lossen in de modder moet liggen, soms zelfs in de mest;
- de lospijp lek is (wat stof en condens geeft) of slecht is gerepareerd (een lasbraam aan de binnenzijde of een parker die door de pijp steekt, werken als snijmolens voor de brokken en zorgen dat er erg veel gruis in de brok komt);
- de oude stofzakken en wegwerpkleding voor langere tijd bij de silo blijven liggen. Hierdoor wordt het een troep rondom de silo. Dit vormt een groot risico in verband met het aantrekken van ongedierte. In verband met het gevaar op versleping van ziektes mogen onze chauffeurs geen gebruikte stofzakken en wegwerpkleding retour nemen;
- het niet meer veilig is om in de silo te lossen, door bijvoorbeeld roestige en/of beschadigde poten en het ontbreken van schoorstangen. De borgingsbouten van de staander ontbreken of zijn verroest, de betonplaat is verzakt of gedeeltelijk afgebroken. De afgelopen jaren zijn door het omvallen van versleten silo’s een aantal dodelijke ongevallen gebeurd, zowel bij boeren als bij een bulkchauffeur.
Wanneer wij van onze chauffeurs opmerkingen hierover ontvangen, neemt uw sectorspecialist hierover contact met u op.
Helpt u mee?
We moeten met zijn allen werken aan een goede hygiëne op ieder bedrijf. Dit is van groot belang voor de gehele sector. Daarom vragen wij u bovenstaande punten nog eens kritisch door te lezen en te bekijken of er nog verbeterpunten zijn voor de beste hygiëne op uw bedrijf. Heeft u hierover nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Contact