Gezonde lammeren zijn dé basis voor een duurzaam producerende veestapel. Een probleemloos verlopende opfok vertaalt zich in hogere prestaties van uw geiten. Dit betekent keuzes maken en met protocollen werken. Stel samen met uw dierenarts en opfokspecialist meetbare doelen en evalueer deze ook.
Hygiëne
- Mest voor het aflammeren de pot uit, ontsmet deze met een poedervormig product (bijvoorbeeld kalk) en laat de pot goed opdrogen. Strooi de aflampot tijdens aflammeren, ruim op en gebruik voor opstrooien opnieuw een ontsmettingsproduct.
- Water: spoel het drinkwatercircuit door en maak de waterbakjes schoon.
- Gebruik handschoenen bij geboortehulp.
- Haal lammeren direct weg bij de moeder en zet ze in een schone opvangbak (strooisel + ontsmettingsproduct).
- Ontsmet de navels met jodium; bij voorkeur op alcoholbasis met een voldoende hoog jodium aandeel >5%. Denk ook aan de oortjes/oormerken tijdens het indoen van de oornummers.
- Strooi lammerenhokken dagelijks op en gebruik daarnaast 2x per week een ontsmettingsproduct.
- Drinkautomaat: reinig uitstroomopening en speenborden dagelijks. Denk ook aan de reiniging van melkslangen, tenminste 2x per week.
- Verzwakte dieren die uit de groep zijn gehaald nooit terugzetten in het aanleerhok i.v.m. ziekte-overdracht.
- Na werken met verzwakte dieren de handen wassen.
- Looplijnen: werk van jong naar oud.
Voeding
Vitale geiten krijgen vitale lammeren. Zorg voor een uitgebalanceerd rantsoen. Overweeg één maand voor het aflammeren uw geiten extra mineralen te voeren. Bespreek dit met uw geitenspecialist, denk hierbij ook terug aan vorige lammerperiodes.
Lammeren zijn voor de afweer in de eerste levensweken volledig afhankelijk van biest. De placenta laat namelijk geen antistoffen door naar de foetus. Geef het lam direct na geboorte zijn 1e portie biest en binnen 8 uur een tweede.
- Gebruik bij voorkeur runderbiest van hoge kwaliteit; bij voorkeur >70 g IgG/l (1e melking, para-vrij). Meng porties voor homogene biest.
- Kunstbiest: zeer veilig, let op goed oplossen en juiste dosering, geef meerdere porties.
- Geitenbiest: alleen toepassen indien bewezen hoge gezondheidsstatus (CL/CAE/Para-vrij).
- Meet de kwaliteit van uw biest met een refractometer, vraag uw opfokspecialist hiernaar.
Overweeg fasevoedering i.v.m. energiebehoefte:
- Opstartmelk, 2 weken (CapriOvi bij voorraadvoedering, CapriFit bij automaat).
- Vervolgmelk, 3 weken (CapriMel).
- Afspeenmelk, 2-4 weken (CapriPlus), vanaf 8-10 kg LG.
Voer lammeren die naar een opfokadres gaan een Opstartmelk voor meer weerstand en een probleemloze overgang.
Verstrek vanaf dag 1 ruwvoer (gehakseld stro) en lammerenkorrel via een trog. Doe dit 2-3 maal per dag om nieuwsgierigheid lammeren te wekken. Verstrek vers (lauw) water in waterbakjes, voeg elektrolytenmix toe voor meer smaak en hogere opname.
Huisvesting
Vanwege besmettingsdruk is het verstandig lammeren te huisvesten per leeftijdsgroep.
Biestperiode:
- Biestbak: 1-2 lammeren, makkelijk te reinigen, eventueel kartonnen dozen (na gebruik wegwerpen).
- Zorg voor een warmtelamp/vloerverwarming, tempera- tuur minimaal 20˚C.
- Plaats biestbakken op werkhoogte voor meer arbeidsgemak.
- Reinig biestbakken voordat er nieuwe lammeren in komen.
Melkperiode:
- Aanleerbak: 5-10 lammeren, voorkeur kunststof.
- Plaats aanleerbakken rondom de automaat: bakken worden niet betreden.
- Jongste lammeren het dichtst bij de automaat.
- Vervang kapotte spenen tijdig om verteringsstoornissen te voorkomen.
- Gebruik modulaire hokken (hokken samenvoegen naarmate lammeren ouder worden).
- Maximaal 10-15 dieren per speen.
- 0,25 – 0,3 m2 per lam begin opfok en 0,5 m2 per lam eind opfok.
Speenperiode:
- Vervang de spenen 5 dagen voor spenen met nieuwe spenen met kleine gaatjes.
- Per speen maximaal 20-25 dieren.
- Speen lammeren bij minimaal 6 weken en 12-14 kg LG.
- Krachtvoeropname bij spenen minimaal 200-250 gram per dier per dag.
Neem voor uitgebreide informatie contact op met onze geitenspecialist: Erik Koldenhof. E-mail: e.koldenhof@abzdiervoeding.nl of neem een kijkje op onze website pagina ‘Geiten‘. Klik hier>