Na 20 jaar weg te zijn geweest, keert het gebruik van diermeel terug in diervoeding. We mogen daarbij niet meer van diermeel spreken, maar moeten praten en schrijven over ‘Processed Animal Proteins’, afgekort PAP’s. De PAP’s die zijn toegelaten voor gebruik in mengvoer zijn reststromen uit slachterijen. Dit is een andere definitie dan het vroegere diermeel, omdat PAP’s enkel slachtresten mag bevatten van goedgekeurde geslachte dieren. PAP’s krijgen een procesbehandeling, waardoor eventuele mogelijke ziekteverwekkende eigenschappen onschadelijk gemaakt worden.
In de nieuwe regelgeving mogen varkens-PAP’s gebruikt worden in pluimveevoeders en pluimvee-PAP’s in varkensvoeders. Contaminatie van deze twee typen is niet toegestaan. In voeders voor herkauwers mogen geen PAP’s gebruikt worden. Vooral het gebruik van varkens-PAP’s in NGMO pluimveevoeders is op dit moment financieel interessant. Dit wordt mede ingegeven door de hoge prijzen van het eiwit in NGMO voeders.
Voor- en nadelen van PAP’s
Het weer mogen gebruiken van deze grondstof heeft echter niet alleen maar voordelen, er zijn zeker ook een paar kanttekeningen bij te plaatsen.
Voordelen:
- Zoals gezegd lijkt het er vooralsnog op dat PAP’s in NGMO pluimveevoer een prijsvoordeel op gaan leveren met name omdat ze dure en slecht beschikbare NGMO soja kunnen vervangen.
- Ook lijkt de eiwitsamenstelling van deze grondstof goed bij kippen te passen en zouden ze de prestaties van de leghennen kunnen verbeteren. Al moet dit in de praktijk nog blijken. De eiwitstructuur van de PAP’s die we nu kennen is door het bewerkingstraject duidelijk minder mooi dan het diermeel van vroeger. De deeltjesgrootte is een stuk kleiner, dus fijner.
- PAP’s zijn een circulaire grondstof die de footprint van de pluimveehouderij kunnen verlagen.
Nadelen:
- Door de strikte regulering rond het gebruik van PAP’s staan er flink hogere kosten tegenover. Dit is vooral te wijten aan strenge regels omtrent de strikte scheiding van productie en transport van voer met PAP’s. Je kunt namelijk in een productielijn en bulkauto’s waarin je pluimveevoer maakt met PAP’s geen voer voor andere diersoorten produceren en vervoeren. Dit doet een aanzienlijk gedeelte van het prijsvoordeel teniet en hierdoor zal het prijstechnisch waarschijnlijk niet erg interessant worden voor GMO voer.
- De verschijningsvorm van PAP’s is een fijn poeder. Dit betekent dat het zeker invloed gaat hebben op de structuur van het voer. Met een inmenging van ronde de 5% zal de verschijningsvorm van het legpluimveevoer duidelijk iets veranderen.
- PAP’s bevatten veel as. Hierdoor zal het moeilijker worden om de fosforbalans van de leghennen goed te houden.
- Momenteel zijn de marktomstandigheden dusdanig dat het financieel voordeel oplevert. Het is onduidelijk hoelang dit blijft en of er voldoende product is om te verwerken. Door het gebrek aan informatie aan prijsontwikkeling en productaanbod op de langere termijn, geeft dit veel onzekerheid.
ABZ Diervoeding gaat in eerste instantie voor de meest gangbare samenstellingen varianten maken met PAP’s. Om deze legpluimveevoeders volgens de regelgeving te kunnen maken worden deze geproduceerd in samenwerking met Coöperatie De Valk Wekerom. Deze legvoeders zullen wij op een dusdanige manier gaan maken dat ze nutritioneel en qua verschijningsvorm voldoen aan hetgeen u van ons gewend bent.
Leeftijd hennen | Voersoort* |
17 – 19 weken | Opfok 3 170 Opfok 3 speciaal |
20 – 26 weken | Legmeel Start 170 Legmeel Start speciaal |
27 weken tot einde | Legmeel 170 fase 1, 2, 3 en 4 Legmeel 165 fase 1, 2, 3 en 4 Legmeel 160 fase 1, 2, 3 en 4 |
* We kunnen ook maatwerk NGMO-kernvoeders maken met PAP’s. Tevens kan er op verzoek ook GMO-voeders gemaakt worden, maar daarin leveren PAP’s geen prijsvoordeel op.
Wilt u meer informatie over de inzet van PAP in legpluimveevoer?
Vraag onze legpluimveespecialisten om advies. Zij helpen u graag!
Team legpluimvee