De graanoogst zit er weer op. De nieuwe oogst tarwe en gerst heeft de reputatie om te zorgen voor onrust, bijterij en dunne mest bij biggen. Ook bij jonge vleesvarkens en lacterende zeugen kan dit negatief uitwerken. In het ideale geval krijgen nieuwe partijen graan de tijd om te ‘besterven’. ABZ Diervoeding kiest in haar diervoeders bewust voor veiligheid.
Controleer hectolitergewicht
Het is het belangrijk om regelmatig het hectolitergewicht van een nieuwe vracht voer te controleren, zeker bij de nieuwe oogst. Ondanks dat een samenstelling niet of nauwelijks verandert, kan het soortelijk gewicht behoorlijk variëren. Weeg het voer na en stel uw dosators op tijd bij. Hiermee voorkomt u afwijkingen en mogelijk problemen in de stal.
Kwaliteitscontrole
ABZ houdt nieuwe partijen graan die binnenkomen op de fabrieken nauwlettend in de gaten. Het zetmeel-, eiwit- en droge stofgehalte kunnen anders uitvallen en daar houden we rekening mee bij het samenstellen van onze voeders. Zo moet het geproduceerde voer elke levering dezelfde voederwaarden bevatten voor een voorspelbaar resultaat bij u in de stal. Dit borgen wij en laten we extern controleren door Voederwaarde.nl.
Granen moeten ‘besterven’
Dan speelt er nog iets anders. Hoewel aan de lab-analyses vaak niets bijzonders te zien is, gebeurt er wel degelijk iets in de verse graankorrels. Bepaalde vezels (zoals xylanen en beta-glucanen) ondergaan rondom het oogsten een metamorfose: de oplosbaarheid vertoont een piek. Er zijn hier namelijk nog allerlei enzymen aan het werk. En juist die oplosbaarheid kan verteringsproblemen veroorzaken. Na een aantal weken stabiliseert dit en ‘besterven’ de graankorrels.
Om geen enkel risico te lopen op verteringsproblemen bij gevoelige dieren, zoals biggen, jonge vleesvarkens en lacterende zeugen, zet ABZ nog lange tijd ‘oude’ oogst granen in. Ook in de welzijnscheck wordt gevraagd of er rekening wordt gehouden met het percentage vers graan in het voer. Dit is dus het geval bij ABZ.
Ruime voorraad
Om dit te kunnen doen, hebben we voldoende oude granen ingekocht. Vessies: ‘We houden bewust voldoende oude granen op voorraad voor onze eigen mengvoerproductie. Op die manier krijgt de nieuwe oogst kans om te ‘besterven’ en kunnen we de overgang van oude naar nieuwe oogst soepel laten verlopen. Ook in de hectische markt van dit jaar heeft ABZ Diervoeding voldoende voorraad weten te bemachtigen.
Voederwaardecontrole eigen grondstoffen door ABZ Diervoeding
Voor optimale resultaten kunt u de voederwaarde van uw eigen granen door ABZ Diervoeding laten analyseren met moderne NIR-apparatuur. Grondstoffen kunnen dan direct met de juiste voederwaarde ingerekend worden in uw rantsoenen. Neem hiervoor contact op met uw varkensspecialist of lees uitgebreide informatie in het artikel “Voederwaarde controle eigen grondstoffen“.