Donderdag 25 juni 2015 ontvingen 9 studenten diervoeding een beurs uit handen van de heer Roel Robbertsen, voorzitter van SecureFeed.
Sinds 2009 is in de diervoedersector de Stichting Bevordering Studie Diervoeding (BSD) actief. De stichting reikt beurzen uit aan studenten in de laatste fase van hun studie diervoeding aan universiteit Wageningen of in het hoger agrarisch onderwijs. Eerder ontvingen al 81 studenten een studiebeurs.
Leveranciers van diervoeders hebben een sleutelrol bij het borgen van voedselveiligheid. Om dit te bereiken moeten de werkwijzen van diervoederleveranciers zorgvuldig en transparant zijn. Een gezamenlijk systeem voor monitoring en risicobeoordeling van grondstoffen en de leveranciers is hierbij van belang. Daarbij kan door het delen van kennis en informatie met ketenpartners en externe partijen, gewerkt worden aan versterking van het risicobewustzijn en de risicoaanpak. “Continuering van dit systeem in de toekomst is noodzakelijk en het is dan ook van groot belang dat in de diervoeder goede en gemotiveerde studenten worden opgeleid, die het belang hiervan ook inzien”, aldus Roel Robbertsen. Henk Flipsen, voorzitter van Stichting BSD en tevens directeur van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), bevestigt het belang van kennis en innovatie voor de Nederlandse diervoederindustrie. De inspanningen van de Stichting BSD dragen bij aan de toename van het aantal studenten dat diervoeding als specialisatie kiest. Tevens biedt de studiebeurs de mogelijkheid aan de geselecteerde studenten om zich nog verder te ontwikkelen door middel van een geoormerkt budget voor extra ontwikkeling naast de reguliere studie.
Per jaar worden ca. 10 beurzen verstrekt. De beurzen bestaan uit het betalen van een deel van het collegegeld en daar bovenop een geldbedrag dat besteed kan worden aan activiteiten die de studie diervoeding versterken en dus tot verdieping in dit vakgebied leiden. Doel is om een optimale aansluiting bij de arbeidsmarkt te bevorderen door studenten tegemoet te komen in kosten voor bijvoorbeeld deelname seminars, bedrijfsstages, onderzoeksprojecten of volgen van specifieke trainingen of cursussen. Het laatste deel van de studiebeurs ontvangen afgestudeerde studenten eerst nadat een baan is geaccepteerd in de diervoedersector. Niet alle studenten komen in aanmerking voor de studiebeurs. Het is een competitieve beurs die wordt toegekend na een strenge selectie op bijvoorbeeld behaalde studieresultaten, (communicatie)vaardigheden, vakgerichtheid en motivatie.
De bestuurders van de Stichting BSD opereren op persoonlijke titel en hebben een nauwe relatie met de gehele diervoedersector. Zij zijn werkzaam in de mengvoederindustrie, brancheorganisatie, onderzoek en de vakbonden. De behoefte aan hooggekwalificeerde medewerkers wordt breed gedragen. Stichting BSD speelt met haar werk maximaal in op de bezuinigingen in het onderwijs en biedt studenten diervoeding een duidelijk perspectief. Toekomst voor studenten, toekomst voor onderwijs & onderzoek in Nederland en behoud van de toppositie van onze diervoederindustrie in binnen– en buitenland.