Dierziektes blijven actueel. Er is (hoog pathogene) vogelgriep gevonden op meerdere pluimveebedrijven in Nederland. Er worden vele dode, wilde vogels gevonden. Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen is een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee afgekondigd. Ook in de varkenshouderij blijft de Afrikaanse Varkenspest situatie dreigend. In het oosten van Duitsland blijft het heersen onder de wilde zwijnen en in diverse landen (o.a. Polen en Roemenië) zien we regelmatig uitbraken bij varkenshouderijen.
Hygiënisch werken blijft daarom noodzakelijk. ABZ Diervoeding werkt daarom voor de levering van onze varkens- en pluimveevoeders met een hygiëne protocol. Hierin staat o.a. vermeld:
- Zoveel mogelijk afstand houden van de verblijfplaatsen van de dieren. Kom zeker niet in de stal;
- De instructies en opmerkingen op de afleverbon dienen nauwgezet gevolgd te worden;
- De wielkasten en banden worden altijd ontsmet voor het oprijden en bij het verlaten van het bedrijf (net voor het oprijden van de openbare weg). Zorg dat de tank met ontsmettingsvloeistof op de auto gevuld blijft;
- Iedere chauffeur draagt schoon en reinigbaar schoeisel (dan wel overschoentjes) en wegwerpkleding (wegwerpoverall) en handschoentjes;
- Bij iedere klant dienen schone stofzakken gebruikt te worden;
- De gebruikte hulpmiddelen (stofzak en wegwerpkleding) worden achtergelaten op het bedrijf. De veehouder is zelf verantwoordelijk voor een geschikte plek en het opruimen hiervan;
- Na afloop van de werkzaamheden ontsmet de chauffeur de handen met een desinfecterende handgel;
- Bij een gesloten hek, het hek na vertrek weer sluiten;
- De bulkauto moet optisch schoon zijn. Dit geldt ook voor de cabine (ook de treeplank en pedalen);
- Indien aanwezig, de bedrijfseigen bulkslang gebruiken. Als er geen bedrijfseigen bulkslang aanwezig is, wordt de slang gereinigd en ontsmet bij terugkomst op de locatie.
- Voor pluimveebedrijven die in een B/T gebied liggen, geldt een aangescherpt hygiëneprotocol met als extra eis een reiniging en ontsmetting van de bulkauto op een erkende wasstraat, na iedere levering.
Al onze bulkauto’s zijn uitgerust met automatische desinfectie van de wielen en wielkasten. Ook zijn auto’s uitgerust met een extra desinfectie nozzle waarmee de chauffeur de schoenen kan reinigen en ontsmetten.
Hygiënisch werken bij de levering van voeders begint bij een goede bereikbaarheid van de silo en een schoon erf.
Regelmatig krijgen wij van onze chauffeurs de opmerking dat:
- De silo slecht bereikbaar is. Er staat erg veel rommel/ afval onder;
- De bulkslang ligt tijdens het lossen in de modder, soms zelfs in de mest;
- De oude stofzakken en wegwerpkleding liggen voor langere tijd bij de silo. Hierdoor wordt het een troep rondom de silo, Dit vormt een groot risico i.v.m. het aantrekken van ongedierte. ABZ Diervoeding mag geen gebruikte stofzakken en wegwerpkleding retour nemen i.v.m. het gevaar op versleping van ziektes;
- De silo is vuil en er zit veel aankoeking van voerresten. Een jaarlijkse siloreiniging is van groot belang;
- Het is niet meer veilig in de silo te lossen, door bijvoorbeeld roestige en/ of beschadigde poten, het ontbreken van schoorstangen. Als wij deze opmerking ontvangen, neemt uw varkens- en/ of pluimveespecialist hierover contact met u op.
We moeten met zijn allen werken aan een goede hygiëne op ieder bedrijf. Dit is van groot belang voor de gehele sector. Daarom vragen wij u nog eens kritisch te kijken naar bovenstaande punten en wat u zelf nog kunt bijdragen.
[Update: 1 november 2021]