Grondstoffen update september 2016
De gerst en tarwe oogst is gemaakt. De grote tegenstelling: Wereldwijd grote voorraden tegenover een tegenvallende oogst in West-Europa. Voor de eiwitmarkt ligt de focus op Noord-Amerika. Met de Euro in een range van 1.09 – 1.14 en ruwe olie nog altijd onder de $ 50 per vat geven zij stabiliteit.
Eiwitten
De sterke stijging van sojaschroot in kwartaal twee is voor een deel tenietgedaan. De sojabonen in de USA staan er erg goed bij. Daar waar de gewasconditie omstreeks deze tijd vaak terugloopt blijft deze nu onveranderd (zeer) goed. Dit resulteert in naar boven bijgestelde oogstprognoses. Goede vooruitzichten voor de komende Zuid-Amerikaanse oogst kan de prijzen verder doen laten dalen. Raapschroot daalt met de soja mee al zal deze relatief gezien prijzig blijven het lopende seizoen. Zonnebloemzaadschroot is de laatste weken op dagprijs zeer stabiel. Voor de nieuwe oogst termijn vanaf oktober ligt deze een stukje lager.
Granen
De gerst- en tarweoogst liet in grote delen van West-Europa een opbrengstdaling zien tot wel 25 procent. Dit terwijl de wereldvoorraden keer op keer naar boven worden bijgesteld. De markt bevindt zich in een spagaat. Enerzijds lijkt een daling onmogelijk gezien de geringe fysieke beschikbaarheid; Akkerbouwers en collecteurs zijn geenszins van plan te verkopen tegen de huidige prijzen! Anderzijds is een sterke stijging moeilijk te verklaren bij de wereldwijd grote voorraden. De focus bij gerst en tarwe lijkt vooralsnog meer gericht op de lokale krapte. Bij maïs (waarvan de nieuwe oogst in oktober komt) lijkt de wereldmarkt meer grip op de prijs te hebben. Tenzij de vraag specifiek is naar West-Europese maïs, want deze staat er niet goed voor.
Bijproducten
Sojahullen zijn na een lichte stijging weer terug op het niveau van juni. De krappe beschikbaarheid zal naar het zich laat aanzien het hele seizoen duren. De prijs van palmpitschilfers is onderuit gegaan bij uitblijvende vraag. Maar tegenvallende productie zorgt ervoor dat de bodemniveaus van begin dit jaar nog niet worden bereikt. De bietenpulp prijzen staan ligt onder druk. Enerzijds vanwege de naderende bietencampagne die eind deze maand zal beginnen. Anderzijds vanwege de relatief lage prijsniveaus van andere grondstoffen.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl