Grondstoffen update mei 2016
Beursfondsen kopen massaal soja commodity’s als reactie op hevige regenval in Argentinië. Met als reactie sterk stijgende eiwitprijzen van tientallen Euro’s per ton. De oogstvooruitzichten voor de gerst en tarwe zorgen voor stabiele markten. De koers van de Euro geeft steun met 1.14.
Eiwitten
Begin dit jaar werd er in Brazilië en Argentinië een hele goede sojabonenoogst verwacht. De zeer extreme regenval in Argentinië begin april heeft dit beeld veranderd. Hierdoor kwam de oogst, crush en daarmee ook de verscheping nagenoeg stil te liggen. De huidige inschatting is dat zo’n vijf tot acht miljoen ton sojabonen als verloren beschouwd moeten worden. Hiermee zou de opbrengst uitkomen op circa 54 miljoen ton ten opzichte van de eerder geraamde 61 miljoen ton. Als steun onder de hevige prijsstijging fungeert daarnaast de verhoogde export naar Europa en China. De wereldwijde soja balans is nog steeds voldoende, maar wel beduidend krapper dan eerder ingeschat. De prijzen voor raapzaadschroot en zonnebloemzaadschroot volgen de sojamarkt.
Granen
Goede oogsten worden verwacht voor tarwe en gerst in de belangrijkste productiegebieden. Uitwintering heeft er dit seizoen nauwelijks plaatsgevonden. De weermarkt laat nog geen zorgen zien wat resulteert in vooralsnog goede opbrengstverwachtingen. Dit geeft momenteel een stabiel prijsniveau. De maïsbalans in Europa voor het resterende deel van het seizoen is krap. West-Europa kende een zeer matige oogst. Het Zwarte-Zeegebied lijkt nagenoeg klaar te zijn met exporteren en Brazilië heeft al teveel geëxporteerd waardoor het nu maïs vanuit de USA importeert voor binnenlands verbruik. Dit resulteert er in dat we geen ‘goedkope’ importmaïs hebben. Van prijsdruk voor tarwe en gerst is voorlopig geen sprake gezien de prijsstijging van maïs. Aangezien maïs nu ruim duurder is dan tarwe laat het tarweverbruik in West-Europa een toename zien. Dit zorgt voor een bodem onder de gerst en tarwemarkt.
Bijproducten
Sojahullen blijven stevig geprijsd. Enerzijds door de problematiek in Argentinië, waardoor de verscheping vertraagt. Anderzijds is er nieuwe vraag naar sojahullen bijgekomen. Waar voorheen nagenoeg alle sojahullen naar Europa gingen, importeert (Zuid-)Afrika vanwege de heftige droogte in het afgelopen half jaar als gevolg van El Niño nu fors meer grondstoffen. Palmpitschilfers laten stevige prijsfluctuaties zien. Het aanbod vanuit Maleisië/Indonesië is dit seizoen kleiner vanwege droogte door El Niño. Tevens liggen de huidige maanden in de dalperiode van de productiecyclus. Daarentegen is de vraag vanuit Nieuw-Zeeland kleiner vanwege de slechte melkprijzen. Het verbruik bietenpulp is de voorbije maanden behoorlijk op niveau gebleven. Nu geeft de industrie te kennen min of meer uitverkocht te zijn. Waardoor de prijzen weer ligt oplopen. De vooruitzichten naar de nieuwe campagne zijn positief.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl