Grondstoffen update maart 2020
Corona is ook in alle hevigheid in Europa losgebarsten. Het verspreidt zich verder over de wereld. Diep rode aandelenbeurzen en oliekoersen laten hun sporen achter, ook in de grondstoffenmarkten.
Valuta
De EUR/USD is begin maart behoorlijk gestegen, met een piek van bijna 1,15. Nu is hij weer gedaald naar circa 1,08 op het moment van schrijven. Hij is zeer volatiel te noemen. Hij beweegt hard tussen de 1,08 en de 1,15. De FED (Amerikaanse centrale bank) heeft in twee weken tijd de rente met 1,5 procent verlaagd. Ze pompt ook nieuw geld in de economie. De ECB (Europese centrale bank) kan eigenlijk niet veel meer, rente staat al zeer laag. Maar toch pompt ook deze weer nieuw geld in de economie met een extra opkoopprogramma.
Eiwitten
De soja oogst in Brazilië en Argentinië is erg goed te noemen. Argentinië is echter totaal niet aan de markt vanwege alle financiële perikelen. Argentijnse boeren verkopen niet omdat sojabonen waardevaster zijn dan peso’s. Brazilië verkoopt wel, maar de hele wereldvraag richt zich ook op Brazilië. China importeert verrassend veel, duidelijk meer dan vorig jaar. Op Chicago gaat soja olie diep in het rood met de dalende ruwe olie als kracht daarachter. Sojabonen dalen ook. Sojaschroot blijft redelijk stabiel. Tot nog toe zien we vrij stabiele prijzen op sojaschroot op de zomer. Voorkant is echter zeer krap en die premie loopt behoorlijk op. Wachttijden in Brazilië om schepen te laden zijn lang, alles is vertraagt. Inmiddels gaat het Corona virus ook voor logistieke problemen zorgen. Zo lijkt de verscheping in Argentinië al te vertragen omdat havenmedewerkers betere veiligheidsmaatregelen willen. Voor Amerikaanse boeren geldt dat maïs relatief beter wordt betaald dan soja. Daarom gaan ze meer maïs dan soja telen. Hierdoor zijn sojabalansen richting komende winter, ondanks een goede Zuid-Amerikaanse oogst, toch behoorlijk krap. Prijzen van raapzaadolie en koolzaadolie zijn ook heftig gekelderd. Dit zorgt ervoor dat zonnepitschroot stabiel noteert. Raapzaadschroot is aan de voorkant krap, prijzen op termijnen dalen wel wat in het algehele “Corona” sentiment. Maar de markt is wel erg volatiel.
Granen
Tarwe is afgelopen maand onder invloed van Corona hard gedaald op Chicago en de Matif. Fysiek zagen we de tarweprijzen tot circa 15 maart ook dalen maar wel minder dan de Matif. Door Corona zien we vanaf half maart nagenoeg een totale ‘lock down’ in onder andere Duitsland en Frankrijk. Op zich is goederenvervoer van granen hiervan uitgesloten. Toch zien we grote druk op de logistiek ontstaan. De fysieke markt valt stil doordat handelaren niet meer durven te verkopen vanwege logistieke problemen. Consumenten kopen alleen de voorkant en durven verderop ook niet te kopen. Dit vanwege de grote onzekerheden hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Onderliggend zijn er nog wel een aantal vaste factoren. Tarwe exporten uit de EU zijn nog steeds week op week hoog, al verwacht men de laatste maanden van het seizoen meer Russische concurrentie. Gewasconditie van de wintertarwe in Noordwest-Europa is matig vanwege alle overvloedige regenval. De inzaai van zomergerst was half maart nog maar voor 34 procent klaar ten opzichte van 96 procent gemiddeld. Er wordt de komende weken wel droger weer voorspeld. Dit is ook hard nodig. Gerstmarkt daalt wat minder dan tarwe. Er is genoeg gerst maar de prijzen zijn dusdanig laag geworden, dat verkopers terughoudend zijn. Ook maïsprijzen dalen. We zien een grote volatiliteit in de koersen. Richting nieuwe oogst vierde kwartaal ziet de wereldwijde maïsbalans er ruim uit. Op die termijnen zien we prijzen dalen richting niveaus die niet ver boven een eventuele importheffing liggen. Dit beperkt voor Europa gelijk ook de dalingspotentie.
Bijproducten
Sojahullen zijn extreem krap aan de voorkant en noteren zeer hoge prijzen. Verscheping vanuit Argentinië is minimaal door alle financiële problemen aldaar. Alle andere bijproducten waren de afgelopen maand ligt flauw gestemd. Echter onder invloed van de huidige actualiteit zien we ook producten als palmpitschilfers aan de voorkant weer wat aantrekken in prijs.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >