Grondstoffen update juli 2016
De keus voor ‘brexit’ is een feit. Gevolgen in de agrocommodities waren minimaal. In het oog springend was de daling van de Euro van 1.14 naar 1.11 Het USDA rapport was verrassend met grote graanvoorraden, groter dan verwacht maïsareaal en een tegenvallend sojabonenareaal.
Eiwitten
De sojaprijs heeft na een kortstondige dip de opgaande lijn weer te pakken. De export blijft goed doorlopen. De inzaaicijfers in de USA van de afgelopen week vielen lager uit dan verwacht. Dit zorgde voor de sterke stijging. Opvallend is dat de spread tussen maïs en sojabonen op Chicago zo op een factor 3 uitkomt daar waar 2,2 tot 2,5 als normaal gezien wordt. Raapzaadschroot en zonnebloemzaadschroot stijgen niet meer mee met soja en laten een neutraal tot licht dalende prijstrend zien en blijven zodoende competitief in het eiwitcomplex.
Granen
De eerste weken van juni liep de graanmarkt almaar vaster onder zorgen omtrent de weerscondities in met name de USA. Het sentiment is echter gekanteld. Met name de nieuwe oogst posities noteren lagere prijsniveaus. In Europa zijn er vanwege het natte weer zorgen omtrent de kwaliteit van de tarwe en gerst. Eerste voorzichtige oogstresultaten in de zuidelijke gebieden lijken deze zorgen te bevestigen. Het USDA rapport van de afgelopen week liet voor tarwe positieve cijfers zien. Maar de echte verrassing was er voor maïs. De voorraden waren groter dan verwacht en het ingezaaide areaal is naar boven bijgesteld daar waar een correctie naar beneden de algemene marktverwachting was. Zorgen zijn er wel omtrent de Europese non-gmo maïs gezien slechte weersomstandigheden in delen van Europa.
Bijproducten
Sojahullen zijn op de lopende maand in prijs stabiel gebleven. De middellange termijn trekt wel aan. Vanwege de natte weersomstandigheden in het groeiseizoen zijn er zorgen over de kwaliteit en de productie van de hullen. Palmpitschilfers zijn na een kortstondige stijging weer op het oude niveau terug. De kortstondige stijging werd veroorzaakt door relatief grote vraag tijdens de Ramadan. Een periode waarin traditioneel gezien weinig tot geen handel van betekenis plaatsvind. Wereldwijd is er maar beperkte vraag naar palmpitschilfers. De bietenpulp komt enigszins terug in prijs onder druk van dalende graanprijzen en een matig verbruik. De komende oogst blijft er vooralsnog positief uit zien.
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1518
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl