Grondstoffen update april 2020
De volatiliteit is groot in de grondstoffenmarkt. Corona geeft op diverse grondstoffen heel verschillende prijsbewegingen. Inmiddels is het ook erg droog in Noordwest-Europa.
Valuta
De EUR/USD is gestabiliseerd rond de 1,08.
Eiwitten
De soja oogst in Zuid-Amerika is naar beneden bijgesteld. Het zuiden van Brazilië en Argentinië heeft te lijden gehad onder de droogte. Neemt niet weg dat de Zuid-Amerikaanse oogst nog steeds groot te noemen is. Tweede helft maart hebben we een hele forse prijsrally gezien op soja, vooral aan de voorkant. Er was veel angst dat in Zuid-Amerika transport en verscheping beperkt zou worden vanwege Corona. Tot nog toe loopt dit behoorlijk door en inmiddels is de markt weer aardig gezakt. De voorkant blijft krap en premie doen. China heeft veel in Brazilië gekocht en verscheept daar heel veel soja. Dit verkrapt de Braziliaanse balans en zorgt voor ondersteunde premies. Anderzijds heeft de USA afgelopen maanden heel weinig kunnen verkopen aan China. Er wordt ook gesproken over minder dieren in de USA, omdat vleesprijzen door Corona hard zijn gedaald. Dit zou de binnenlandse vraag naar soja drukken. Hierdoor hebben we de Chicago, na de piek in maart, weer fors zien dalen naar een bodem niveau. Fundamenteel blijft de wereld sojabalans vrij krap. Brazilië zal komende winter heel weinig nog te exporteren hebben. Als China dan grootscheeps in de USA gaat kopen, ziet die balans er ook niet ruim uit. Zoals eerder al gemeld, lijkt de Amerikaanse boer vooral veel maïs te gaan telen ten koste van soja. In Noordwest-Europa rekent sojaschroot goed omdat andere eiwitten behoorlijk duurder zijn geworden. Vooral raapschroot is heel hard gestegen. Deze is aan de voorkant nagenoeg niet meer verkrijgbaar. Raapzaadbalans was al krap. De vraag naar raapolie is ingestort vanwege veel minder vraag naar biodiesel. Dit komt omdat het transport stil staat. De crushmarges zijn matig en er wordt beduidend minder gecrusht. Ook bij zonnebloemzaadcrush zien we slechte olie prijzen en dus hogere prijzen voor schroot.
Granen
De tarwemarkt is afgelopen maand erg vast. De prijzen bevinden zich op hoge niveaus boven de €200 per ton geleverd fabriek. Dit komt vooral door record hoge exporten vanuit de EU naar voornamelijk Afrika. Afrikaanse landen willen voldoende voorraden hebben voor eventuele lockdowns. Daarnaast speelt in Oost-Afrika nog een sprinkhanenplaag die de oogst vernietigt. Het is in Noordwest-Europa inmiddels gortdroog. Dit na een te natte winter. De afgelopen zes weken is er bijna geen regen gevallen. Ook in Oost-Europa is het aan de droge kant. Al is daar afgelopen week wel wat water gevallen. Dit was ook hard nodig. Tarwe is inmiddels veruit het duurste graan. Dit beperkt de vraag vanuit mengvoer.
Gerstmarkt geeft een tegengestelde reactie en is ronduit flauw. Vraag naar brouwgerst is teruggevallen vanwege verminderde bierconsumptie door Corona. Export is niet heel hoog. Er komt weer een grote nieuwe oogst aan, omdat het areaal behoorlijk groter is. Vanwege de natte winter is er in areaal geswitcht van wintertarwe naar zomergerst. Verschil tussen gerst en tarwe prijs is inmiddels historisch groot.
Maïsprijzen staan in de USA behoorlijk onder druk. Er wordt daar veel maïs voor de bio ethanol geteeld en die vraag is dramatisch gedaald. Veel auto’s staan stil vanwege Corona. Met een ingeschat groot areaal ziet de wereldbalans er ruim uit en kan de maïsprijs op Chicago nog wel verder dalen. Hier in Nederland zien we een heel stabiele markt. Op de oude oogst hoeft Oekraïne niet veel meer te exporteren. Dit houdt de premies in de benen. Nieuwe oogst prijzen liggen lager. Maar als prijzen in de USA verder dalen betekent dit dat de EU een variabele importheffing op maïs gaat zetten. Daar zijn we op het moment van schrijven al heel dichtbij. Dus is er nagenoeg geen dalingspotentie, ondanks een ruime wereldbalans.
Bijproducten
Palmpitschilfers zijn zeer hard in prijs gestegen. Maleisië en Indonesië zijn deels of geheel in lockdown gegaan. Dit heeft minder productie en verscheping tot gevolg. Sojahullen komen juist iets terug in prijs vanwege gereduceerde vraag. Bietenpulpmarkt was heel stabiel maar tendeert nu voorzichtig omhoog. De droogte geeft zorgen voor de nieuwe oogst. Op de oude oogst speelt laagwatertoeslagen op scheepstransport al vroeg in het seizoen weer een rol.
Prijsverwachting grondstoffen
Advies & informatie:
Telefoon: 033 422 1512
Fax: 033 246 0772
E-mail: : grondstoffen@abzdiervoeding.nl
Het team in- en verkoop & logistiek van enkelvoudige grondstoffen staat voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele vragen. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >