Maïs hakselen: het juiste moment!
Wanneer kunnen we de maïs oogsten. Het liefst oogsten we de maïs met een ds-gehalte tussen 35 – 38 % ds. Maar wanneer is het juiste moment? Bepaal het aan de hand van 4 stappen:
- Kolfaandeel: wat is de verhouding kolf – plant?
40% – Slechte groeiomstandigheden, hoge plantdichtheid. Massaal gewas met kleine kolf.
50% – Normale groeiomstandigheden, verhouding plant kolf is gelijk dus kleine plant kleine kolf normale plant normale kolf of grote kolf en massale plant.
60% – Minder massaal gewas met grote kolf. - Droge stofgehalte stengel en plant.
18% gehele plant nog groen en er loopt vocht uit de stengel.
21% plant ¾ groen en stengels zijn nog vochtig.
24% plant half groen en stengel praktisch droog.
27% plant ¼ groen en stengel geheel droog.
30% plant geen groene delen meer. - Droge stofgehalte van de kolf.
Er mag geen vocht/ melk/ suiker uit de korrel geknepen kunnen worden. Let wel op bij droge dagen en koude nachten kan de afrijping heel snel gaan. Tot wel meer dan 4% per week.
- Combineer en bepaal drogestofgehalte.
Beoordeel objectief uw maïs op korrelverkleining en haksellengte
Voor een goede conservering en vertering van korrel én plant is een juiste bewerking van de maïs erg belangrijk.
ABZ Diervoeding helpt u om te komen tot het beste oogstresultaat voor een optimale vertering van de maïs in de koe.
- Neem een liter maïs, en
- meten is weten.
Meer weten?
Neem dan contact op met uw specialist. Wij helpen u graag!
Team Plant & Teelt > Team rundvee >