Van 24 tot en met 26 februari presenteert ABZ Diervoeding zich op de vijfde editie van de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Venray. Naast een 4-fasen voedering voor de oudere hen en de uierscan bij zeugen, presenteert ABZ Diervoeding een aantal noviteiten voor zowel de pluimvee- als de varkenshouders.
Graag wisselen wij op onze stand, met standnummer 312, met u van gedachten over de volgende vijf thema’s:
Introductie 4-fasen voedering: voeren naar behoefte bij de oudere hen
Door de genetische vooruitgang die de fokkerijorganisaties structureel realiseren, worden leghennen steeds ouder. Dit is de reden dat ABZ Diervoeding geïnvesteerd heeft in de ontwikkeling van een speciaal voer voor leghennen ouder dan 80 weken. ABZ Diervoeding adviseert om iedere 20 levensweken het voer aan te passen aan de leeftijd van de hen. Dit is nodig vanwege de hogere behoefte aan calcium bij het ouder worden. De schakelmomenten zijn nu op 40 en 60 weken leeftijd. Het is logisch om op 80 weken leeftijd de volgende stap te zetten naar fase 4. Bruine hennen worden steeds vaker 85 weken en witte hennen gaan zelfs al richting de 95 weken. Met de introductie van voer voor de 4e fase van de legperiode voorziet ABZ Diervoeding in de behoefte van de hen.
Voerkostenbesparing door enkelvoudige grondstoffen in de pluimveehouderij
Met de meest geschikte legvoeders tegen een zo laag mogelijke kostprijs wil ABZ Diervoeding rendement genereren voor leghennenhouders. Zo worden op het boerenerf losse grondstoffen naast aanvullende voeders gevoerd. Momenteel vervangt zo’n kwart van alle leghennenhouders van ABZ Diervoeding een gedeelte van het voer. ABZ Diervoeding denkt dat het aantal bedrijven wat enkelvoudige grondstoffen voert in 2016 zal oplopen. Om deze ontwikkeling verder te professionaliseren presenteert ABZ Diervoeding de komende maanden ‘het berekenen van de rantsoenen bij de boer’.
Onbehandelde dieren in de pluimveehouderij
Vanaf 2018 wordt al het pluimvee in Nederland gehouden zonder snavelbehandeling. Om ervaring op te doen, houden de eerste pluimveehouders nu al koppels met onbehandelde snavels. ABZ Diervoeding heeft ervaring met het voeren van onbehandelde dieren in zowel de leghennen- als de vleeskuikenouderdierensector. Door uitgekiende voerpakketten met de juiste grondstoffen- en nutriëntverhoudingen wordt ingespeeld op de behoefte van de dieren.
Uierscan bij zeugen
Om biggen voldoende melk te laten opnemen is de kwaliteit van de uiers van uw zeugen van belang en bepalend voor de groei van uw biggen. De uierscan van ABZ Diervoeding is een praktisch hulpmiddel om te weten wat de toestand van de uier is. De specialisten van ABZ Diervoeding adviseren u graag bij het gebruik van de uierscan.
Voeren volgens voederbehoefte bij vleesvarkens
Om een maximaal rendement te genereren is het van belang om de voedingsbehoefte van uw vleesvarkens goed in te schatten. Voer je meer dan nodig, dan voer je te duur en voer je minder dan de behoefte is, dan zullen de varkens niet het gewenste resultaat behalen. Het verschil in nutriëntbehoefte tussen dieren op verschillende bedrijven is groot en is ook afhankelijk van genetica. Stuur daarom zo veel mogelijk op basis van gewicht, classificatie en op overige kengetallen. Kies daarna voercurve en voersamenstelling.
Voeding is een belangrijke factor die de gezondheid van dieren kan beïnvloeden. Daarom is diergezondheid in alle voeders van ABZ Diervoeding vanzelfsprekend.