Doet u mee aan derogatie of bent u gevraagd aanvullende gegevens 2018 aan te leveren? Geef dan voor 1 februari 2019 de volgende gegevens door aan RVO:
- eindvoorraad van alle meststoffen (ook kunstmest) op 31 december;
- aan- en afvoer van andere meststoffen dan dierlijke mest/zuiveringsslib en compost (bijvoorbeeld kunstmest);
- aantallen dieren per soort;
- aan- en afvoer van staldieren.
Hoeveelheid fosfaat en stikstof in de eindvoorraad
Bij de eindvoorraad mest vult u zelf de totale hoeveelheid fosfaat en stikstof in. Voor het bepalen van het fosfaatgehalte en het stikstofgehalte maakt u gebruik van de best beschikbare gegevens.
- Analyseresultaten mestvoorraad
Heeft u de hele mestvoorraad (dierlijke mest, compost, zuiveringsslib of een mengsel hiervan) bemonsterd en heeft u hier analyseresultaten van? Dan gebruikt u deze gegevens. - Analyse resultaten afgevoerde mest
Heeft u geen analyse resultaten van uw mestvoorraad, maar wel van de mest die u in het afgelopen jaar van uw bedrijf heeft afgevoerd? Dan maakt u hier gebruik van. Dit doet u door het gewogen gemiddelde stikstof- en fosfaatgehalten uit deze analyse resultaten te berekenen. Het gaat hierbij om dierlijke mest, compost, zuiveringsslib of een mengsel hiervan. Bij kunstmest staat het gehalte op de verpakking, op de begeleidende vrachtbrief of in de factuur. - Forfaitaire waarden
Heeft u geen analyseresultaten van de mestvoorraad en ook niet van de afgevoerde mest van het afgelopen jaar? Dan maakt u gebruik van de forfaitaire gehalten uit Tabel 5 Forfaitaire stikstof- en fosfaatgehalten in dierlijke mest (pdf) en Tabel 5a Mestcodes (pdf).
BEX-map van ABZ
ABZ Diervoeding heeft voor u een handige ‘BEX-map’. In deze BEX-map bewaart u niet alleen gegevens die u nodig heeft voor de berekening van de bedrijfsspecifieke excretie. Door een handige inhoudsopgave en tabbladen kunt u per kalenderjaar alle papieren gegevens opslaan.
Tip: Gebruik elk jaar opnieuw een andere BEX-map en vraag deze aan uw rundveespecialist.