‘Een goede geltenopfok is de fundering voor de toekomstige zeug’. Met dit onderwerp is ABZ Diervoeding er wederom in geslaagd een interessant en drukbezocht webinar te organiseren voor zeugenhouders. Hoe bepaal je bijvoorbeeld de juiste conditie voor opfokzeugen voor topprestaties en een lange levensduur?
Om opfokzeugen te creëren die lang mee gaan en veel biggen produceren, hanteert ABZ Diervoeding de ‘ABZ Formule voor een goede opfokzeug’. Dat betekent: een geleidelijke groei tot de juiste conditie is bereikt + een sociaal opgevoed dier + een goede weerstand en een robuust beenwerk.
Geleidelijke groei: ‘Wat is de juiste conditie van gelten?’
Dat de conditie van opfokzeugen van invloed is voor de verdere productie blijkt uit onderzoek. Als zeugen in de eerste worp veel levend geboren biggen werpen, zal de totale levensproductie een stuk hoger liggen dan bij zeugen die in de eerste worp 10 of minder biggen hebben. Maar voor een succesvolle eerste worp moeten gelten de juiste conditie hebben. Daarvoor kijken we in eerste instantie naar de richtlijnen van de fokkerij-organisaties. Zij geven indicaties voor het juiste gewicht, spekdikte en leeftijd bij dekken. Maar er is meer. Met behulp van de GMI-techniek kijkt ABZ ook naar de spek- en spierbedekking van zeugen en in het bijzonder van opfokzeugen. Onze ervaring is dat veel gelten momenteel weliswaar groot en zwaar zijn, maar ook heel bespierd bij de eerste keer dekken. Met andere woorden, ze hebben te weinig spek waardoor de weerstand onder druk komt te staan en het risico op spierafbraak groter wordt. Met onze GMI-techniek kunnen we dit per bedrijf nauwkeurig in beeld brengen en de voerstrategie hierop aanpassen. Door een hogere efficiëntie en betere duurzaamheid kunnen we hiermee zomaar 25 euro per zeug besparen.
Sociaal: ‘Wat is de juiste opvoeding van gelten?’
Samen met varkensproefbedrijf Sterksel, Topigs en dierenartsen is ABZ Diervoeding enkele jaren geleden een project gestart naar de opvoeding van gelten. Hieruit is onder andere naar voren gekomen dat een gunstige sociale interactie tussen dieren grotendeels aangeleerd kan worden. Dat betekent tijdens de opfok af en toe contact met vreemde soortgenoten en het aanleren van respect voor oudere zeugen. Dit geeft veel rust en minder beenwerkproblemen in de drachtfase. Maar ook het trainen van gelten met het voersysteem en diverse poortjes kan voor een betere opstart van jongen zeugen zorgen, iets wat in de praktijk vaak voor het gemak overgeslagen wordt. Het derde belangrijke aspect in de opvoeding van opfokzeugen is het dier-mens contact. Uit onderzoek blijkt dat als zeugenhouders en hun medewerkers rustig door de stal lopen en geen onvoorspelbaar gedrag vertonen, de resultaten kunnen verbeteren. Vertrouwen creëren is goed. Zo is het gunstig om tijdens het veelvuldig vaccineren een beloning in de vorm van ruwvoer, zoals CCM te geven.
Gezond: ‘Wat is het juiste voer voor gelten?’
Kijken we naar onze Dynamo opfokvoeders in detail, dan valt op dat ze behoorlijk afwijken van vleesvarkensvoeders. Waarom? We gaan bij opfokzeugen niet voor maximale groei, maar voor geleidelijke groei en een mooi speklaagje, zodat ze tegen een stootje kunnen. Uit recent Deens onderzoek blijkt dat we kunnen sturen met lysine en energie voor de juiste spier- en spekbedekking. Daarnaast zijn natuurlijk goed ontwikkelde reproductieorganen en uier van belang, waarvoor we extra vitaminen inzetten. Voor een gezond maagdarmkanaal en voldoende rust hanteren we een minimum aan fermenteerbare vezels, in een uitgekiende combinatie. En voor robuust beenwerk dat lang mee moet gaan hebben we extra aandacht voor calcium, fosfor, vitamine D en organisch gebonden spoorelementen. Voor vitamine D gebruiken we een biologisch actievere vorm, namelijk Hy-D.
De ABZ formule voor een goede opfokzeug:
- Geltenopfok & GMI vormen de fundering voor de toekomstige zeug.
- Onze GMI-metingen laten zien dat het ‘bodybuilding syndroom’ ook bij opfokgelten voorkomt.
- Met de juiste conditie, dus zowel gewicht als spek- én spierdikte, voorkomen we het jojo-effect en verbeteren we de duurzaamheid en winstgevendheid van opfokzeugen.
- Daarbij is het juiste gelten opfokvoer van groot belang.
- Naast voeding hebben we aandacht voor de sociale ontwikkeling van opfokzeugen.
Wilt u meer weten?
Heeft u een vraag voor onze varkensspecialisten of wilt u een gratis GMI-scan? Neem dan contac op met onze varkensspecialisten. Zij helpen u graag.
Contact team varkens >