Onbehandelde hennen
Samen met onze klanten hebben wij bij ABZ Diervoeding een ruime ervaring op kunnen bouwen met het houden van onbehandelde hennen. De afgelopen vier jaren zijn er inmiddels een behoorlijk aantal koppels afgerond. Gelukkig kunnen we zeggen dat de rondes naar behoren zijn verlopen, echter het snavelpuntje vraagt wel de nodige aandacht. Alle factoren die bij een behandelde koppel een risico vormen, zullen dat bij een onbehandelde koppel in verhoogde mate doen. Met de juiste aanpak – wij noemen dit de ABZ-formule – hoeven de technische resultaten er niet onder te lijden.
Tips & advies om gezonde onbehandelde hennen te houden:
Start
De opstartperiode is in feite een verlenging van de opfok en als dusdanig altijd al een belangrijk punt geweest. Bij onbehandelde hennen is een goede start cruciaal voor het probleemloos behalen van de eindstreep. De opfok moet extra goed afgestemd worden op de omstandigheden in de legstal. We zien dat het gedrag van de jonge hennen vaak net wat anders is. De dieren reageren veel alerter en zijn vaak wat schrikachtiger. Met het juiste lichtmanagement in de opfok en leg is deze stress voor een groot deel op te vangen.
Een ander aandachtspunt is het drinkgedrag van veel onbehandelde hennen. Door de langere snavelpunt zien we veel onbehandelde koppels meer met de zijkant van de snavel drinken in plaats van met de punt. Hoogte en bereikbaarheid van drinknippels kunnen daardoor soms voor problemen zorgen doordat de jonge hennen er niet goed bij kunnen en/of water gaan vermorsen waardoor de mest nat wordt. Dit kan een vertekend beeld geven van de werkelijke wateropname.
Afleiding
De markt wordt overspoeld met een breed scala aan initiatieven. In kippentermen: iedereen wil graag een graantje meepikken. Het verstrekken van pikstenen en/of gasbetonblokken is de meest voorkomende, met name om het scherpe puntje van de snavel botter te krijgen. In de opfok geven pikstenen een beter resultaat op de snavel. Daarnaast geeft het strooien van graan of voer ook voor veel afleiding. Het is daarbij wél belangrijk dat het graan of voer niet op hoopjes komt te liggen. Dit heeft een averechtse werking omdat de kippen dan juist meer op elkaar klimmen en pikken. Dit leidt tot extra schade op het verenpak.
Voer voor onbehandelde hennen
In de markt zien we dat in veel gevallen bij onbehandelde hennen de structuur van het voer fijner gemaakt wordt. Dit zou er toe moeten leiden dat de dieren meer tijd kwijt zijn met eetgedrag, dat als een vorm van afleiding wordt gezien. In het verleden is echter bewust gestuurd op voer met structuur en grove delen omdat dit een positief effect heeft op de werking van de spiermaag en de darmgezondheid. Wél is het belangrijk dat het voer homogeen is qua structuur om selectief eetgedrag te beperken.
ABZ Diervoeding steekt daarom in op het beste van deze twee door het gebruik van hoogwaardig enkelvoudig gewalste grondstoffen. Dit geeft én een homogene structuur om selectief eten te minimaliseren, én voldoende grove delen voor een optimale spiermaagwerking en darmgezondheid. Voor een goede darmgezondheid ben je er niet alleen met het aanbieden van een goede structuur; wát je de kip aanbiedt is zeker zo belangrijk. Daarom worden alle legmeel samenstellingen bij ABZ geoptimaliseerd op basis van VRE (verteerbaar ruw eiwit) en ORE (onverteerbaar ruw eiwit). Door de juiste grondstofkeuze en samenstelling kan het VRE verhoogd worden en het ORE gedrukt worden. In het kader van darmgezondheid bij onbehandelde hennen is dit een belangrijke ontwikkeling omdat veel onverteerbare eiwit darmontsteking veroorzaakt en opname-efficiëntie verlaagd. Daarnaast houden we de samenstellingen zo stabiel en constant mogelijk. Elke verandering in grondstoffensamenstelling van het voer kan een prikkel geven tot ongewenst gedrag bij hennen.
Voor het op een juiste manier voeren van een koppel onbehandelde hennen is het belangrijk om vooraf goed de productiedoelen vast te stellen. Als een hoog eigewicht niet wenselijk is, moet hier van begin af aan op gestuurd worden. Als er gedurende de productieperiode (te) hard ingegrepen moet worden om eigewichten te drukken dan kan dat de kippen uit balans brengen met pikkerij als gevolg.
Resultaten
De behaalde resultaten zijn goed. De prestaties zijn vergeleken met het landelijk gemiddelde van onbehandelde scharrelkoppels in Legmanager. Op basis van technische resultaten lijken enkele kengetallen eruit te springen:
- De onbehandelde witte hennen op voer van ABZ Diervoeding hebben een 0,7% hogere piekproductie dan het landelijk gemiddelde onbehandelde witte hennen. Ook het eigewicht is 1,3 gram hoger op 30 weken.
- De onbehandelde bruine hennen hebben een scherpe voerbenutting, 128,7 gram voer/ei vergeleken met 131 gram voer/ei landelijk gemiddeld, in combinatie met hogere eigewichten op 30 weken leeftijd.
- Een betere voeropname in de periode van 17 tot 25 weken bij zowel bruine als witte hennen.
Conclusies voor het houden van onbehandelde hennen:
- Samenspel opfok en leg is cruciaal voor succes.
- Afleiding is belangrijk mits op de juiste manier toegepast.
- Zorg voor homogeen grove structuur en hoge verteerbaarheid van het legmeel.
- Zorg voor een stabiele en constante samenstelling van het voer.
- Resultaten hoeven er niet onder te lijden!
Meer weten?
Vraag onze legpluimveespecialisten om advies. Zij helpen u graag!
Team legpluimvee