Langzaamaan gaan we weer over naar de zomer. Is uw stalklimaat ook alweer zover?
De overgangsperiode van de winter naar de zomer is altijd een lastige qua ventilatie met soms al warme dagen en nog koude nachten en in de zomer moet de capaciteit voldoende zijn. Hieronder een checklist om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen en het ook komende zomer zo goed mogelijk te doen:
Checklist van ABZ Diervoeding:
De streefwaarde van de ventilatie mag vaak al wel een graadje omhoog worden gezet. Hiermee wordt voorkomen dat de ventilatie al snel naar het maximum loopt en wennen de dieren gecontroleerd aan warmere omstandigheden. Bij temperaturen tussen 18 en 24 graden voelt een hen zich het prettigst. Een streefwaarde van rond de 21 graden is dus prima voor hennen in de zomer. ’s Nachts kan er een nachtcorrectie toegepast worden van plus 1 graad.
Om temperatuurschommelingen van buiten zo min mogelijk in de stal door te laten dringen, kan de bandbreedte wat langer gezet worden. In de zomer werkt een bandbreedte van 6 à 7 °C in de meeste gevallen het beste.
In veel stallen wordt gebruik gemaakt van 2/3 zomer en 1/3 winterventielen. Bij de eerste warme dagen gaan deze weer automatisch open of moeten deze handmatig opengezet worden. Let er op dat dit ook gebeurt! Vaak zien we na de winter dat de afstelling van deze kleppen niet meer deugt of dat er enkele blijven hangen. Loop deze in april/ mei even langs en stel alle kabels etc. weer goed af. Check daarbij of het openingspercentage klopt bij wat de computer op dat moment aangeeft.
Controleer of alle ventielen opengaan en (in het geval van ‘flash’ ventielen) of alle lamellen nog goed staan. Dit kan gedaan worden door de kleppen handmatig even op 100% open te zetten. Stel ze zo in dat er geen koude lucht rechtstreeks op de hennen valt. Kantelkleppen mogen in volièrestallen eigenlijk pas vanaf minimaal 25 graden doorkantelen en lucht naar beneden sturen.
Controleer of alle inlaatventielen goed schoon zijn. Vaak gaat er in de winter een minimale hoeveelheid lucht door, waardoor beschermgaas voor de ventielen door een combinatie vocht en stof behoorlijk dicht kunnen gaan zitten. Check dit ook nog eens in de loop van het voorjaar als er veel planten bloeien en veel distelzaden etc. in de lucht zweven. Ook deze kunnen inlaatopeningen flink verstoppen.
Ga er vanuit dat leghennen een maximale ventilatiebehoefte hebben van 3,6 m³/ uur/ kg lichaamsgewicht, ongeveer 7 m³/ uur/ hen dus. Tegenover elke m³ lucht welke afgezogen moet worden, moet minimaal 0,8 cm² inlaatoppervlakte staan (liefst 1 cm²). De hoeveelheid lucht dat een ventiel doorlaat is sterk afhankelijk van de onderdruk waarmee gewerkt wordt.
Bereken ook eens of de capaciteit van uw ventilatoren past bij het aantal dieren in de stal. Houdt er daarbij rekening mee dat bij een hogere onderdruk de capaciteit van uw ventilatoren sterk afneemt. Normale ventilatoren verplaatsen bij 20 pascal onderdruk maar 90% of minder van de maximale capaciteit.
Controleer of alle ventilatoren goed werken. Contoleer v-snaren op haarscheuren en vervang deze voordat ze bij 30 graden staltemperatuur kapot knappen. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Check of alle lamellen voor de lengteventilatoren goed openen en sluiten en maak alles stof- en vuilvrij.
Controleer of alle voelers nog op de juiste plek hangen. Deze mogen niet rechtstreeks in de luchtstroom hangen, maar ook niet te dicht op de hennen. Kijk ook of de voelers niet afwijken en vervang ze als ze kapot zijn.
Test de eventueel aanwezige nevelkoeling en spoel deze door om risico op gevaarlijke bacteriën te vermijden.
Controleer of warmtewisselaars goed werken en schoon zijn en of de inblaastemperaturen goed zijn.
Kijk tot slot op verschillende momenten op hoofdlijnen of alles klopt door een rookpatroon te gebruiken. Hiermee wordt zichtbaar of de luchtstromen lopen zoals ze bedoeld zijn. Rookpatronen nodig? Ze zijn eventueel te verkrijgen via uw pluimveespecialist.
Ook voor stalklimaat geldt dat niets blijft zoals het was en het kan geen kwaad om het klimaat eens per 4 jaar door een specialist te laten beoordelen. Ook op dit vlak veranderen de technieken en inzichten snel en ook de technische mogelijkheden om alles aan te sturen worden snel uitgebreider. Daarnaast zien we de trend naar meer wintergartens en uitlopen aan stallen, hetgeen een totale andere benadering van het regelen van het klimaat in een stal vergt. In dit soort stallen kunnen gelijk- of overdruksystemen uitkomst bieden.
‘Een goed klimaat en voldoende zuurstof blijven één van de belangrijkste pijlers om uw kostbare leghennen top te laten produceren’.
Wilt u van gedachten wisselen over zomerventilatie bij leghennen?
Wij helpen u graag.
Contact opnemen >