Voor een pluimveehouder is het van groot belang om zoveel mogelijk buitennest eieren te voorkomen. Buitennest eieren zorgen voor extra fysiek zwaar werk en ook voor irritatie bij de pluimveehouder. De kans op cloaca pikkerij neemt toe en de kwaliteit van de eieren neemt af. Ook bestaat er een risico dat te veel eieren verdwijnen doordat ze opgegeten worden. Al deze redenen geven aan dat het belangrijk is om direct vanaf het begin te starten met het terug dringen van de buitennest eieren.
Bij het aan de leg komen van de jonge hennen zijn ze altijd wat ‘zoekerig’ naar een geschikte plaats om hun ei te leggen. Hierdoor zullen aan het begin van de legperiode altijd wat meer buitennest eieren geraapt moeten worden. Als de hennen wat ouder zijn, zullen ze een vaste nestelplaats kiezen en zullen ze minder snel hun ei op een andere plaats leggen. Het is dus van groot belang om de hennen aan het begin van de legperiode te trainen om hun ei op de juiste plek te leggen.
Tips om buitennest eieren te voorkomen:
Er zijn een aantal methodes om de hennen aan het begin van de legperiode te trainen om buitennest eieren zo veel mogelijk te voorkomen.
- Kippen hebben de gewoonte om eieren te leggen op plaatsen waar al eieren liggen. Bij het opstarten van het nieuwe koppel is het van belang om veel stalrondes te lopen. Hierdoor kan het aantal buitennest eieren laag gehouden worden en kan er voorkomen worden dat de hennen een verkeerde nestelplaats kiezen.
- Zorg ervoor dat alle hennen hoe dan ook ’s nacht in het systeem zitten. Hennen die op de grond blijven zitten, vormen een verhoogd risico op buitennest eieren.
- Plaatsen waar vaak buitennest eieren gelegd worden, kunnen onaantrekkelijk gemaakt worden. Vooral bij de tussenafscheidingen onder het systeem willen de jonge hennen graag een ei leggen. Door de lichtintensiteit te verhogen en eventueel voor een andere kleur lamp te kiezen, kunnen deze plekken onaantrekkelijk gemaakt worden. Voorkom dat hennen ergens onder kunnen gaan zitten (zoals bijvoorbeeld lucerne ruifjes).
- Zorg dat de nesten voor de hennen goed te bereiken zijn. De hennen moeten voor de nesten kunnen lopen en elkaar hier ook kunnen passeren. Ook bevorderd het gebruik van trappen in het systeem dat de hennen zich makkelijk kunnen verplaatsen binnen het systeem richting de legnesten.
- Door de hennen te trainen met voer en water regulering, leren ze om zich te bewegen binnen het systeem. Vooral drinklijnen voor de nesten zorgen ervoor dat de hennen hun plaats richting de legnesten weten te vinden.
- De hennen houden het strooisel laag rul door hun scharrelgedrag. Een nadeel van een dik laag strooisel is dat de hennen hier ook graag eieren in leggen. Door de laag strooisel niet te hoog te laten worden, verkleint u de kans op veel buitennest eieren.
- Hennen kunnen aan het begin van de legperiode de eieren al gaan leggen voordat de verlichting aan gaat. De hennen hebben dan niet de mogelijkheid om het nest te bereiken en zullen het ei in het systeem leggen of van de stok laten vallen. Als u licht bijgeeft doe dat dan eerst achteraan, zodat als de kippen echt in productie komen er licht vooraan bijgegeven kan worden.
Geen koppel is echter hetzelfde en elke koppel heeft zijn eigenaardigheden. Er zijn in de praktijk al veel dingen oplossingen bedacht die we graag met u bespreken. Samen met u kunnen we zo een plan maken om problemen door buitennest eieren te tackelen. Neem voor een vrijblijvend advies contact op met één van onze pluimveespecialisten.