Dat goed pre-leg en startvoer belangrijk is voor startende koppels is logisch. Zonder de juiste nutriënten is het moeilijk voor de jonge hennen om door te ruien, te groeien en in productie te komen zonder dat er schade ontstaat. Echter, met goed voer alleen kom je er niet, het hele management er omheen moet ook kloppen. In de praktijk zien we dat de nadruk vaak zeer sterk op de voeropname ligt. De hennen moéten eten! Maar wanneer gaat een hen eigenlijk pas eten?
Voertijden en water
In de eerste twee weken is het belangrijk om de hennen niet te willen overvoeren. Dat begint al bij de eerste twee dagen. De hen komt nuchter aan vanuit de opfok en heeft stress ervaren. De darmflora moet weer op gang komen, maar de dan hongerige hen zal snel de neiging hebben om de eerste twee dagen veel te eten. Aangezien de darmflora van groot belang is bij een gezonde vertering is het zaak dat deze weer rustig opgebouwd wordt en niet heel veel voer te verwerken krijgt. Ons advies is om de kippen de eerste dag op te vangen met een volle voerbak en dan hooguit nog 1 keer te voeren om te zorgen dat ze allemaal iets hebben.
Vervolgens is het belangrijk om te kijken hoeveel voer de ketting of spiraal mee kan nemen als deze zo goed als leeg is. Als dat bijvoorbeeld 35 gram is dan zullen twee voerbeurten in de eerste week prima volstaan. Als het zover is dat de hennen in dit voorbeeld tegen de 70 gram eten dan kan er van de eerste voerbeurt een blok gemaakt worden door een half uur later de ketting nogmaals te laten draaien zodat er wat meer grammen voer de stal in komen. In deze fase is een goede wateropname eigenlijk veel belangrijker dan de voeropname. Voer komen de kippen op alle lagen tegen en weten ze altijd te vinden. Voor water moeten ze echt op zoek. Vaak is in deze periode de wateropname juist de belemmerende factor voor de voeropname. Als de wateropname na 12 dagen niet op de 100 ml/ hen zit, overweeg dan de hennen een keer van het systeem te jagen. Als de bakken onvoldoende leeg komen, schroom dan niet om het blok in te korten of er weer een keer een dag een beurt tussenuit te halen. Kijk ook regelmatig naar de bovenste voerlijnen. Deze worden vaak slechter leeg gegeten en kunnen af en toe handmatig een beurt uitgezet worden. Nog mooier is het om de aansturing zo te maken dat de bovenste voerlijnen apart geschakeld en aan of uit gezet kunnen worden. U kunt er dan ook voor kiezen om de bovenste ketting een fractie eerder te laten draaien zodat de kippen meer naar boven trekken.
Stimuleren
Het moment van starten met stimuleren bepalen de hennen in principe zelf. Zolang het grootste percentage van de hennen nog niet volledig doorgeruid is, is het verstandig om niet te veel te doen met licht, hooguit de intensiteit iets verhogen. Dit laatste is vaak al het geval door de overgang van de opfok naar de legstal. Voor een nog niet producerende hen is 70 tot 80 gram voer van onze opfok 3 (pre-leg) voldoende om hard genoeg te kunnen groeien en de rui te voltooien. Pushen op de voeropname helpt dan niet en heeft vaak een averechts effect. Als de hennen doorgeruid zijn kan er elke week een uur bij gegeven worden.
Calciumbehoefte
Als de hennen in productie komen, is het zaak om het voer en dan met name het calciumgehalte zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoefte. Dat betekent dat de hoogte van de productie leidend is voor het moment van schakelen en niet de leeftijd of de hoeveelheid voer. Schakel tussen de 10% en de 20% productie over van opfok 3 naar start. Als het mogelijk is dan het liefst ook nog gefaseerd. Te veel calciumopname t.o.v. de hoogte van de productie kan leiden tot verminderde voeropname en verteringsproblemen. Als de hennen helemaal in productie zijn, rond 28 weken, kan naar fase 1 geschakeld worden.
Darmgezondheid bevorderen
ABZ Diervoeding heeft een aantal middelen die we inzetten om de darmgezondheid te bevorderen. De meest gebruikte is Clean Active. Dit is een middel op basis van kruiden en het ondersteunt de darmen tegen coccidiose en clostridium.
Samengevat:
- Blijf naar de kippen kijken en zorg voor een goede monitoring van de groei de eerste 10 weken.
- 70 – 80 gram is in de eerste 2 weken ruim voldoende om genoeg groei te realiseren.
- Graag houden, werkt beter dan pushen.
- Focus op een goede wateropname.
- Ga pas stimuleren als de kippen er klaar voor zijn en dat kan per koppel erg verschillend zijn.
- Geduld is een schone zaak.
Wilt u dat uw koppel leghennen beter presteert?
Vraag onze legpluimveespecialisten om advies. Zij helpen u graag!
Team legpluimvee