De overgang van opfok naar leg blijft een belangrijke periode bij leghennen. De opfokhen verandert in een legrijpe hen en dat zijn eigenlijk twee verschillende dieren. De uitdaging hierbij is om voor elke fase in de opstart het juiste calciumniveau in het voer en de best denkbare eiwitverteerbaarheid te hebben. Afgelopen jaren is hier door ABZ Diervoeding op geschakeld in de vorm van grondstofkeuzes en afgemeten calciumniveaus.
Calciumniveau in legpluimveevoer
We voegen niet meer calcium toe in onze legvoeders dan nodig is. Bij een overmaat aan calcium kan zogenaamde ‘calciumverzeping’ ontstaan. Hierdoor gaat de vetvertering onderuit en ontstaat het risico op nattere mest en darmontsteking. Te hoge calciumgehaltes remmen ook de voeropname. Het calciumniveau moet echter wel voldoende zijn om kippen die al leggen van genoeg calcium te voorzien. Door daarnaast te kiezen voor grondstoffen met de beste verteringscoëfficiënten realiseren we een optimale darmgezondheid en groei.
Onze Opfok 3 (Pre Leg) en Start voeders zijn zodanig opgebouwd dat ze perfect aansluiten bij elke fase in de start van een koppel en passen bij onze Stabielo voerlijnen en de gekozen productiedoelen. We adviseren deze in te zetten van 17 weken – 20 weken leeftijd en dan indien mogelijk geleidelijk over te schakelen naar één van de start voerlijnen. Startvoer kan gebruikt worden vanaf 5 – 20 % productie tot ongeveer 26 weken, maar kan ook langer ingezet worden als de koppel het door omstandigheden nodig heeft.
Meer lezen over de Stabielo voerlijnen van ABZ >
Voer- en watermanagement in de start
Naast het aanbieden van voer met passende gehaltes is het ook belangrijk dat de voertijden goed afgesteld worden. Hennen zijn bij opzet vaak nuchter. Dit betekent dat de darmflora van de dieren op een lager pitje zal draaien en de hennen in de eerste dagen makkelijk overvoerd kunnen worden. Ons advies is om de eerste dagen te beginnen met niet te veel voerbeurten. Met een sleepketting volstaan de eerste dagen vaak met twee voerbeurten en met een spiraal drie of vier. Als de voerbakken goed leeg zijn, kan er handmatig nog een beurt bijgezet worden. Schroom niet om een keer een beurt over te slaan als de bakken te vol blijven.
Naast voer is het erg belangrijk dat de dieren voldoende water opnemen. Met de onbehandelde hennen blijft het opletten dat alle dieren wel genoeg drinken. In stallen waar geen cupjes onder de nippels hangen, kan het werken om er minimaal om de 10 nippels eentje onder te hangen of een kuikendrinker met een laagje open water te gebruiken. Zorg er, bij het gebruik van kuikendrinkers, voor dat er niet te veel hangen. Door maximaal 1 op de 10 nippels van een drinkertje te voorzien worden deze frequent gebruikt en blijven ze mooi schoon. Ook kan het helpen om onder enkele nippels een verhoging aan te brengen, zodat hennen met een afwijkende snavel makkelijker bij het water kunnen.
Meer weten?
Voor meer vragen over het voeren in de start van de legperiode met ABZ Diervoeding, kunt u contact opnemen met één van onze legpluimveespecialisten. Zij helpen u graag.
Team legpluimvee >