Na jarenlange ervaring met onbehandelde hennen introduceert het pluimveeteam van ABZ Diervoeding een nieuw nutriënt: VRE (Verteerbaar Ruw Eiwit). Uit onderzoek op onze proeflocatie en in combinatie met inzichten uit de praktijk blijkt dit nutriënt een goede aanvulling om voeding nog beter af te stemmen op de behoefte van onbehandelde hennen.
Ruw eiwit
Eiwit is een belangrijke component in legpluimveevoeding. Het aanwezige eiwit wordt op het label van het voer weergegeven in ruw eiwit (gram/kg voer). Het ruw eiwit dat in voer zit, is niet volledig verteerbaar voor dieren. Het bestaat dus uit een deel dat verteerbaar is en een deel dat onverteerbaar is.
Onverteerbaar ruw eiwit
Het onverteerbare deel van het eiwit wordt uitgedrukt in het nutriënt ORE (Onverteerbaar Ruw Eiwit). ABZ Diervoeding houdt in de samenstellingen van legpluimveevoer al lange tijd rekening met het aandeel onverteerbaar ruw eiwit. Onverteerbaar ruw eiwit kan namelijk negatief werken op de vertering en darmgezondheid. Het kan in bepaalde omstandigheden zelfs een bijdrage leveren aan een overgroei van bepaalde bacteriën in het laatste deel van de darm, met alle risico’s die daarbij komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan clostridium.
Verteerbaar ruw eiwit
ABZ Diervoeding introduceert een nieuw eiwit-nutriënt: verteerbaar ruw eiwit (VRE). Dit is de hoeveelheid eiwit in het voer dat verteerbaar is voor leghennen. VRE is de totale verzameling van alle verteerbare aminozuren die in de voeding aanwezig is. De verteerbare gehalten van de aminozuren lysine en methionine zijn dus een onderdeel van de VRE. Door onder andere gebruik te maken van een norm voor VRE, wordt een minimum hoeveelheid verteerbaar eiwit in het voer gewaarborgd. Dit is een voordeel ten opzichte van een minimum op ruw eiwit te zetten. Als er een minimum eis op ruw eiwit staat, wordt eigenlijk ook een minimum aan onverteerbaar eiwit gesteld. Voor ABZ Diervoeding is VRE het nieuwe uitgangspunt.
VRE vervangt RE
Het is beter om te spreken over verteerbaar ruw eiwit (VRE) dan over enkel ruw eiwit (RE). Onze pluimveespecialisten zullen vanaf heden in de advisering praten over VRE en niet meer over RE. Uiteraard blijven de gehalten aan verteerbare aminozuren en de hoeveelheid onverteerbaar ruw eiwit van even groot belang, evenals het belang van de gebruikte grondstoffen.
Transparantie in voederwaarde
Naast het feit dat VRE weergeeft hoeveel verteerbaar ruw eiwit (gram/kg voer) de hennen binnen krijgen, geeft dit ook extra informatie over de kwaliteit van het legpluimveevoer en de gebruikte grondstoffen. Dit stelt de legpluimveehouder beter in staat het legpluimveevoer te kunnen beoordelen. De vermelding van enkel het aandeel ruw eiwit op het label zegt onvoldoende over de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Door te rekenen met VRE en ORE kunnen voeders onderling kwalitatief beter met elkaar vergeleken worden. ABZ Diervoeding zal op het label van het voer ook het aandeel verteerbaar ruw eiwit gaan vermelden. Zo weet u direct hoeveel verteerbaar ruw eiwit er in uw voer zit. Transparantie op het terrein van voederwaarde wordt op deze manier beter gewaarborgd.
Wilt u meer weten over VRE het nieuwe eiwit-nutriënt voor legpluimvee? Neem dan contact op met onze pluimveespecialisten.