Op 1 juli 2016 zijn er vanuit VLOG nieuwe criteria afgegeven met een overgangstermijn van 6 maanden. Dit betekent dat legbedrijven die VLOG waardige eieren leveren met ingang van 1 januari 2017 aan de nieuwe criteria moeten voldoen. Hierbij zijn vooral de regels omtrent het wisselen van GMO naar NGMO veranderd (veel strenger geworden).
Wat te doen bij wisselingen tussen GMO en Non GMO voer
Bij wisselingen van GMO naar NGMO voer moet goed vastgelegd worden hoe gehandeld wordt. De silo’s en voerlijnen moeten gereinigd worden. Tevens moet vastgelegd worden wat er met eventueel restvoer is gebeurd. Na iedere wissel dient het NGMO voer geanalyseerd te worden. Hiervoor moet een monster genomen worden aan de voerlijn. Het alleen in acht nemen van de zes weken omschakelingstijd is voor VLOG niet meer voldoende.
Onder wisselen valt ook de situatie waarbij aan het einde van de legronde op GMO voer wordt overgeschakeld indien eieren naar de industrie gaan. Bij opzet van een volgend koppel moet het voer geanalyseerd worden. Aan de analysemethode van het voer worden nog geen verdere eisen gesteld. Wel dient het laboratorium geaccrediteerd te zijn voor GMO-onderzoek.
Belangrijk is ook om te weten dat bedrijven die een wisseling maken van GMO naar NGMO in risico categorie 2 ingedeeld worden. Dit betekent concreet dat deze bedrijven jaarlijks voor VLOG bezocht moeten worden.
Tijdig analyseren
Laat, indien voer geanalyseerd moet worden, tijdig, na opzet van het nieuwe koppel een monster nemen en analyseren. Doe dit bij voorkeur meteen bij opzet. Wanneer dit namelijk later gedaan wordt en de toegestane waarde van 0.9% wordt overschreden, dan moet de 6 weken omschakelingstijd opnieuw in acht worden genomen. Als de dieren dan al vol in productie zijn, kost dat extra veel geld
Fouten
Indien er per abuis GMO voer wordt verstrekt aan de hennen in plaats van NGMO, dan wel de waarde van GMO in NGMO voer de 0.9% overschrijdt dan moet ook de omschakelingsperiode van 6 weken weer opnieuw in acht genomen worden. Na deze periode mogen de eieren als VLOG afgezet worden. Let er bij het bestellen van het voer dus zeer goed op dat u de juiste codes besteld.
Monstername en analyseplan
In de gewijzigde criteria is veel aandacht voor een monstername en analyseplan met betrekking tot het voer. Hier worden veel eisen aangesteld. Wanneer echter voer aangekocht wordt van een VLOG erkende voerleverancier, zoals ABZ Diervoeding, hoeft er geen monstername en analyseplan aanwezig te zijn.
Crisismanagement
Pluimveebedrijven die onderdeel uit maken van groep certificering hoeven individueel geen crisismanagement meer te hebben in de administratie. Dit dient het pakstation (als hoofdlocatie) dan te hebben. Hier wordt het pakstation ook op gecontroleerd. Bij het pluimveebedrijf wordt wel gecheckt of gewerkt wordt conform het crisismanagement van het betreffende pakstation.
[bron: CBD / VERIN]
Wenst u meer informatie over VLOG? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist.