Bij legpluimveevoer voor onbehandelde hennen ligt momenteel veel nadruk op de structuur van het voer. Dit is belangrijk om selectief eten te voorkomen. Wat echter minstens zeker zo belangrijk is bij onbehandelde hennen is de inhoud van het voer en de daarbij behorende grondstofkeuzes.
Dit was ook de uitkomst van een discussie met een groep legpluimveehouders met (langere) ervaring met onbehandelde hennen tijdens een studieavond bij ABZ Diervoeding in Nijkerk. Een leghen gaat vaak pas ongewenst gedrag vertonen op het moment dat het dier stress ervaart. Dit kan komen door diverse factoren, maar voeding en darmgezondheid spelen daarin zeker een grote rol. Voor u als legpluimveehouder is het raadzaam goed op de inhoud van uw legpluimveevoer te letten.
Kijk dan niet alleen naar Ruw Eiwit en energiegehaltes van het voer, maar ook met welke grondstoffen het voer is gemaakt. Goed verteerbare grondstoffen zorgen voor een optimale benutting van het voer en daarmee een goede darmgezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoe hoog de verteerbaarheidsgraad van het voer is.
Goede instrumenten hiervoor zijn de onlangs door ABZ Diervoeding geïntroduceerde nutriënten VRE (verteerbaar ruw eiwit) en ORE (onverteerbaar ruw eiwit). Door leghennen een optimale hoeveelheid VRE aan te bieden met een minimale hoeveelheid aan ORE realiseer je een zo laag mogelijk belasting op de darmen en zo wordt stress vanuit voeding voorkomen. Door op deze manier naar voeding te kijken, verbetert het rendement van uw legpluimveevoer. Dit resulteert in lagere voerkosten per kg ei.
Advies & informatie
- Meer informatie over VRE en ORE vindt u in het artikel ‘Verteerbaar Ruw Eiwit voor legpluimvee‘. Wilt u dit artikel lezen? Klik hier>
- Wilt u in contact komen met één van onze pluimveespecialisten voor uitgebreide informatie? Klik hier>
- Wilt u een brochure aanvragen over onze voerprogramma’s voor de pluimveehouderij?
Klik dan op de button: Advies en informatie