‘De cijfers vertellen het wel’
Met luxe voer de hennen een goede start geven om daarna zo veel mogelijk kilo’s eieren te oogsten. Dat is de doelstelling van Jan en Alex Visch. Vader en zoon Visch hebben in ’t Harde een bedrijf met 161.500 leghennen en een akkerbouwtak. Een hechte samenwerking met de broederij en voerleverancier is voor hen een must.
Jan (60) en Alex (38) overleggen alles met elkaar, maar Jan realiseert zich terdege dat Alex op termijn, naar verwachting in 2020, het bedrijf overneemt. Jan geeft zijn zoon dan ook de volle vrijheid in de bedrijfsvoering. Alex, die zich iets meer op de pluimveetak toelegt dan zijn vader, is permanent op zoek naar de uitdaging: ‘Ik probeer overal het maximale uit te halen; het moet altijd beter.’ Legmanager en Excel zijn hierin voor Alex onmisbaar. “De cijfers vertellen het wel.”
Op het bedrijf wonen vier generaties Visch: de opa en oma van Alex, die het bedrijf in 1957 zijn begonnen met 2 koeien en 100 kippen, hun zoon Jan en schoondochter Rina, Alex zelf met zijn vrouw Sanne en hun kinderen Tygo, Maud en Fleur. Het is een echt familiebedrijf met heel goede onderlinge verstandhoudingen en daar is Alex ook echt trots op. Het bedrijf van opa groeide van 2 naar 38 koeien en van 100 naar 35.000 leghennen. In 1977 werd de melkveetak afgestoten en het aantal hennen uitgebreid naar 90.000, later naar 125.000 (1986) en 161.500 (2011). De grond werd na 1977 enkele jaren verhuurd, maar later weer in gebruik genomen voor akkerbouw. Het bedrijf heeft nu een omvang van 97 ha: 37 ha tarwe, 45 ha maïs en 15 ha suikerbieten.
Huisvesting
De hennen van het ras NOVOgen zijn gehuisvest in twee stallen. In een koloniestal zitten 70.500 hennen. Deze stal is in 1986 gebouwd en in 2002 verhoogd. Toen is ook geïnvesteerd in mestdroging in de stal met een droogtunnel. In 2012 is deze stal ingericht volgens de nieuwe wettelijke normen.De overige 91.000 hennen zitten in een dubbellaags scharrelstal uit 2011. Hier vindt geforceerde mestdroging plaats met behulp van warmtewisselaars. Dankzij dit emissiearme systeem kon Alex in totaal 161.500 dierplaatsen creëren. De mest wordt ingedroogd tot 85% droge stof en eens per vijf dagen opgehaald. Op het bedrijf wordt geen mest opgeslagen. Het plan is om in 2020 volledig te zijn overgeschakeld op volièrehuisvesting, omdat de markt dat vraagt.
Vliegende start
De start van de hennen krijgt alle aandacht. De jonge hennen krijgen luxe startvoer met een hoog lysinegehalte om ze goed te laten groeien. Daar zit natuurlijk een prijskaartje aan. Kan dat wel uit? Alex: ‘Wij zijn erg kostprijsgericht en rekenen alles door. Toch kiezen wij voor dit luxe voer, omdat het zichzelf terugbetaalt. We krijgen een sterkere hen met meer body, waar we langer mee door kunnen. Het doel is meer eieren met een scherpere voederconversie en minder uitval.’ De hennen krijgen dit voer tot de koppel stabiel is en het gewenste hengewicht, eigewicht en legpercentage is bereikt, meestal op 27 à 28 weken.”
Jan en Alex voeren al tien jaar luxe startvoer, maar in het verleden bleek het een probleem om de hennen voldoende van het luxe voer te laten opnemen; ze raakten snel verzadigd. Dankzij een op het bedrijf afgestemde finetuning van eiwitgehalte, energiebalans en kostprijsbeheersing, is het gelukt om zo’n samenstelling te krijgen, dat de hennen het voer wél voldoende opnemen en groeien met een scherpe voerprijs! Omdat het bedrijf een eigen rantsoen heeft, is dit ook gemakkelijker uitvoerbaar. Alles gebeurt in goed overleg met ABZ Diervoeding.
Open overleg
Het kernvoer, circa de helft van het rantsoen, komt van ABZ Diervoeding. Daar doorheen mengen Jan en Alex enkelvoudige grondstoffen (maïs en tarwe) die ze zelf verbouwen, van ABZ Grondstoffen betrekken of van derden kopen, maar net hoe de markt is. Tien jaar geleden zijn Jan en Alex bij ABZ Diervoeding terechtgekomen. Jan: ‘Dat was indertijd puur een prijskwestie. Het voer was goedkoper en de resultaten zijn verbeterd. Dan is de keuze gauw gemaakt. Het contact is prettig en we hebben vertrouwen in het bedrijf en in de kwaliteit van de grondstoffen.’
Alex vindt een open en eerlijke samenwerking enorm belangrijk. Niet alleen met ABZ Diervoeding, maar ook met de leverancier van de hennen, broederij Verbeek. Eens per week is er mailcontact tussen de drie bedrijven waarin ze de laatste gegevens uitwisselen. ‘Als team proberen we op een goede manier een zo hoog mogelijke bruto marge per hen te halen. Dat is een hele uitdaging. Kennis delen in alle openheid en op zoek blijven gaan naar het maximale resultaat, vind ik belangrijk.’
Coccidiose
Dankzij dit teamwork is ook het coccidioseprobleem op het bedrijf grondig aangepakt. ‘Zeven jaar lang hebben we in de koloniestal aan het begin van elke ronde flink last gehad van coccidiose’, vertelt Alex. ‘De basis van de aanpak was een goed afgeënte hen met een volle dosis Paracox8-enting en een specifieke stalontsmetting door Van Eck. Verder hebben we geprobeerd een zo sterk mogelijke hen met meer body en weerstand te krijgen en alle schakels die stress konden opleveren weg te nemen. En dat is gelukt. Verbeek heeft hennen afgeleverd die 100 gram boven de norm zaten en die consequent opfokmeel “met de toevoeging clean active” van ABZ Diervoeding hebben gehad om zo min mogelijk spanning te krijgen door voerwisselingen en een optimale darmgezondheid te creëren. Ook is de overstap van opfok naar leg geruisloos gegaan, begeleid door dezelfde nutritionist van ABZ Diervoeding.’ Deze aanpak heeft gewerkt. Bij de huidige ronde zijn voor het eerst in zeven jaar de coccidioseproblemen weggebleven.
Onbehandelde hennen
Met ingang van september 2018 wordt de snavelbehandeling bij kippen verboden. Om te bekijken wat dat voor hun bedrijf betekent, hebben Alex en Jan een proef opgezet met onbehandelde hennen in tien groepen in de koloniestal. Deze draaien verder gewoon mee met de andere hennen. Alex: ‘We willen kijken hoe de dieren zich gedragen bij het huidige voermanagement. Tot op dit moment gaat het perfect. De onbehandelde dieren gedragen zich niet anders dan de rest. Zo zie je maar dat je met goed management en een goede samenwerking en kennisdeling met alle partijen prima onbehandelde hennen kunt houden. Dit zie ik ook als een oproep aan andere pluimveehouders: we moeten het toch samen doen. De kennis die we hierover hebben, moeten we samen delen om er het maximale resultaat uit te halen. Het is een uitdaging die wij in heel West-Europa moeten aangaan.’
Kencijfers op 37 weken Agrarisch bedrijf Visch B.V. |
|
Legpercentage (%) | 96,5 |
Eigewicht (gram) | 63,2 |
Eimassa (gram) | 61 |
Voeropname (gram p.d.p.d.) | 116 |
Voederconversie | 1,90 |
Uitval (% cumulatief) | 0,78 |
Lichaamsgewicht (gram) | 1755 |
Productie (per opgehokte hen) | 116,4 eieren 6,8 kg eieren |
Onderstaand een foto-overzicht van de bedrijfsreportage bij de familie Visch: