Dirk en José Lagerweij uit Epe houden leghennen in verschillende systemen: freiland, scharrel en Beter Leven Keurmerk (BLK). Daarnaast hebben ze gras- en bouwland waarbij agrarisch natuurbeheer en natuurinclusief de boventoon voeren. Een goede begeleiding zorgt sinds twee jaar voor duidelijke structuur en meer rust.
Dirk (48) is een ondernemer die plannen maakt, in oplossingen denkt en op zoek gaat naar kansen en mogelijkheden. José (44) is de harde werker in de stal, houdt het bedrijf op orde, regelt alles rond het personeel en zorgt voor structuur in de dagelijkse werkzaamheden. Samen vormen ze een geweldig koppel dat niet bang is om te investeren, meegaat met innovaties en daardoor verder komt. Ze zijn trots op wat ze allemaal bereikt hebben. Zeker José, die als ‘meisje uit het dorp’ zich helemaal moest inwerken in het vak en die zich daarin, vooral de laatste jaren, heel sterk ontwikkeld heeft. Hun 4 kinderen, in de leeftijd van 10 tot 21 jaar, gaan nog naar school, maar in het weekend helpen ze allemaal een handje mee. Twee kinderen hebben reeds aangegeven belangstelling te hebben om het bedrijf over te nemen.
Diverse houderijsystemen
Het pluimveebedrijf heeft twee locaties op 500 meter afstand van elkaar. In 1960 kochten Dirks grootouders de hoofdlocatie, toen een gemengd bedrijf met als hoofdtakken ouderdieren en broederij. In 1969 startten ze op de nevenlocatie een opfokpluimveebedrijf. Via Dirk z’n ouders is het bedrijf in 2017, met inmiddels alleen nog pluimvee, overgegaan op Dirk en José. Op de hoofdlocatie waren toen 74.000 scharrelhennen (volière), op de nevenlocatie 8.200 scharrelhennen (traditioneel) en 17.500 opfokhennen (traditioneel). Al snel maakten de opfokhennen plaats voor leghennen. Sinds de overname is er veel aangepast en nieuwgebouwd. Nu zijn er op de hoofdlocatie 9.000 stuks freiland wit, 21.000 scharrel bruin BLK 1 ster, 44.000 scharrel wit, 30 schapen (hobby kinderen), 10 ha grasland, 5 ha wintertarwe en via losse pacht zomergerst of -tarwe. Op de nevenlocatie zijn er 23.000 bruine scharrelhennen BLK 1 ster en een vergunning voor nog eens 22.000 scharrelhennen. Of de bouw doorgaat, hangt af van de overnameplannen van de kinderen. De BLK 1 ster -stallen worden binnenkort geüpgraded naar BLK 2 ster.
Eieren
De eieren gaan naar Gebr. van Beek en een klein gedeelte wordt aan huis verkocht via een automaat. Sinds vier jaar verkopen ze de helft van de eieren op contract voor een vaste prijs,. “Dat geeft zekerheid om investeringsplannen uit te kunnen voeren”, licht Dirk toe. Tot vorig jaar hadden ze alleen bruine hennen, maar waren er erg veel problemen met buitennesteieren. “Daar werd je gewoon moedeloos van”, verzucht Dirk. “We hebben allerlei aanpassingen in de stal gedaan. Extra lampen, een andere lichtverdeling, we hebben de aanvliegstokken gewijzigd en flappen verwijderd. Dat heeft wel wat geholpen, maar niet veel. We zijn toen gedeeltelijk overgestapt naar witte hennen en toen was het probleem vrijwel opgelost.” Als hygiënemaatregel heeft sinds vier jaar elke stal zijn eigen kleur gereedschap, overall en laarzen. Ook willen ze voor beide locaties binnenkort een moderne hygiënesluis realiseren. Sinds vorig jaar doet het bedrijf mee met de bedrijfseconomische boekhouding van de WUR.
Begeleiding door ABZ Diervoeding
Tot de overname in 2017 werkten ze met weinig (los) personeel en hadden ze een ‘kladblokachtige administratie’ van technische gegevens. “Dirk z’n moeder deed altijd heel veel op het bedrijf”, licht José toe. “Ook wij wilden alles zelf doen. Maar op een gegeven moment loop je achter de feiten aan.” Om de bedrijfsvoering te verbeteren zijn ze twee jaar geleden met ABZ Diervoeding een intensief begeleidingstraject aangegaan. Pluimveespecialist Hanno van Kalkeren komt sindsdien elke week. Daarnaast zijn er via AB Oost twee vaste medewerkers (1,5 fte). Zij helpen met de werkzaamheden in de stal en verzorgen de technische gegevens in de legkalender en Legmanager. Sindsdien zijn er grote stappen gemaakt. De stallen zijn veel netter, de hygiëne is een stuk verbeterd en de cijfers zijn up-to-date. Er komt veel meer structuur in de werkzaamheden en er zijn vaste afspraken met de dierenarts. Ook de vertegenwoordiger van de hennenleverancier komt vaker, vooral bij de opstart van de koppels.
Dirk en José investeren echt in hun medewerkers. Ze bieden cursussen aan en nemen hen mee naar informatieavonden. José: “Zo leren ook zij over achtergronden van de pluimveehouderij. Weten wát je moet doen is voor het personeel belangrijk, maar weten waaróm je dat moet doen, is minstens zo belangrijk. Ze voelen zich betrokken.”
Het bedrijf is al meer dan 25 jaar klant bij ABZ Diervoeding. Dirks vader koos indertijd hiervoor, omdat het voer toen al scherp geprijsd was en goede resultaten gaf. Zelf was Dirk gedurende 12 jaar bestuurslid en commissaris bij ABZ Diervoeding. “Het bevalt me goed bij ABZ; ik heb er een goed gevoel bij.”
Kansen grijpen
José en Dirk zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen en op ontwikkelingen in de markt in te spelen. Zo hebben ze indertijd meegedaan met een proefproject met onbehandelde snavels. Eveneens zijn ze al in de begintijd van het Beter Leven Keurmerk in dit concept meegegaan. Dirk: “Je moet je kansen grijpen en vooruitdenken. Het fijnstof zullen we ook moeten reduceren. Daarom heb ik vorig jaar al bij drie van de vier stallen een warmtewisselaar geplaatst. Die zorgt voor 31 % reductie van het fijnstof.”
Binnen enkele jaren wordt er, of in familieverband, of andere wijze, naburige gronden aangekocht. Investeren in grond vindt Dirk een goede stap. “We willen graag de akkerbouwtak natuurinclusief uitbreiden. Ook agrarisch natuurbeheer is een optie die geld oplevert. Bovendien geeft het je bestaansrecht, ook naar de buurt toe. Het laat zien dat je meer bent dan alleen een intensieve veehouderij.”
Vrije tijd
Nu personeel werk overneemt, hebben Dirk en José meer tijd voor ontspanning. José is fanatiek mountainbiker, wielrenner en badmintonspeler, bovendien knutselt ze graag en is ze gediplomeerd bloemschikker. Dirk is voorzitter van de LTO-afdeling Noord-Oost-Veluwe. Ook hij zit geregeld op de mountainbike, daarnaast is hij, net als zijn oudste zoon, graag met landbouwmachines bezig. Afgelopen maand heeft Dirk gejureerd bij het Nederlands Kampioenschap ploegen, waaraan hij vroeger ook zelf geregeld heeft meegedaan. Dit jaar mocht zoonlief er zijn ploegkunsten vertonen, onder toeziend oog van zijn vader.
Videobeelden bij pluimveebedrijf Lagerweij
Onderstaand een foto-overzicht van de bedrijfsreportage bij Lagerweij’s pluimveebedrijf