Goed biologisch startvoer is essentieel om van een jonge opfokhen naar een top producerende leghen te gaan. Het opstarten van een nieuw koppel is een bepalende periode. Een belangrijk onderdeel om op 30 weken de robuuste hen te hebben, zoals u die voor ogen heeft: is voeding!
Het belang van goed legpluimveevoer gedurende de eerste 30 weken
De periode van opzetten van een nieuw koppel leghennen is altijd een spannende periode. De hennen zijn in korte tijd aan veel veranderingen onderhevig. Dit begint al met het transport en overplaatsen van de hennen naar de nieuwe omgeving in de legstal. Met het oog op darmgezondheid is vooral het nuchter komen voor transport en het opnieuw herstellen van de darmflora een aandachtspunt.
Het daarna in productie komen vraagt ook veel van de hen. De grootste uitdaging zit hierbij om voldoende nutriënten uit het voer te kunnen halen, voor een goede groei en ontwikkeling in de periode tot 30 weken. Het dilemma is dat het spijsverteringssysteem van de hennen nog volop in ontwikkeling is als u de hennen ontvangen heeft. Om problemen als chronische darmontsteking te voorkomen, moet er zo min mogelijk onverteerbaar eiwit achterin de darm komen. De altijd latent aanwezige clostridium bacteriën gedijen hierop goed en komen zo naar voren in de darm. Het afweersysteem van de hennen zit voor 70% in het darmslijmvlies. Raakt dit beschadigd, dan kost het ook weer erg veel energie om te herstellen. Voor het hele verhaal gelden de aloude gezegdes: voorkomen is beter dan genezen en een goed begin, is het halve werk!
Biologisch legmeel van ABZ
De biologische legvoeders van ABZ Diervoeding zijn dusdanig samengesteld dat ze op een hoog niveau zitten qua verteerbaar ruw eiwit en energie. Zoals gezegd valt of staat de ontwikkeling van de hennen met goed voer. Dit betekent voer met de best verteerbare grondstoffen, uitgebalanceerd qua nutriëntgehaltes en met een scherpe homogene structuur.
De hennen worden altijd opgevangen met Bio Opfokmeel 3 totdat de hennen ongeveer 5% leggen. Dit is meestal op een leeftijd van ongeveer 20 weken. Dan wordt de calciumbehoefte anders en schakelen we over op startvoer. In zowel de Bio Legmeel 170 & 180 Start zitten nogal wat grondstoffen om op een veilige manier zoveel mogelijk nutriënten in de hen te krijgen. Zo maken we gebruik van hoogwaardige eiwit grondstoffen, zoals prairy-gold en aardappeleiwit. Deze zitten in de hoogste klasse qua verteerbaarheidscoëfficiënten en daarmee voorkom je dat er veel onverteerbaar eiwit achterin de darmen komt.
Ook zorgen we voor voldoende vezelfractie (ruwe celstof), door gebruik te maken van haver, gerst én dinkelspeltzaad. De ‘prik’ in de darmen is belangrijk voor een goede passagesnelheid en verzadiging van de dieren. Voor extra vitaminen en mineralen wordt de premix in startvoer standaard nog aangevuld met een toevoeging Vitaspur.
Als vervolgens de piekproductie bereikt is, eigewicht op niveau is en de voeropname op een stabiel niveau zit, schakelen we door naar een fase 1 voer. Deze sluit qua gehaltes en grondstoffenpatroon naadloos aan op het startvoer, zodat de hennen op de piekproductie en daarna niks tekort komen.
Resultaten koppels op 30 weken
Onderstaand ziet u de gemiddelde resultaten op 30 weken leeftijd van een aantal koppels die onlangs opgestart zijn met biologisch startvoer van ABZ:
Resultaat op 30 weken | Leg% | Eieren p.o.h. | Eigewicht | Voeropname |
Gemiddeld ABZ | 95,3 | 63,8 | 58,6 | 127 |
Gemiddeld LegManager | 93,5 | 61,7 | 59,9 | 130 |
Advies & informatie biologisch legpluimveevoer
Durven investeren in goed startvoer voor uw hennen leidt tot een optimaal rendement op lange termijn. Hennen met een ‘volle tank’ op 30 weken staan aan de basis van een lange en productieve legperiode. Neem gerust een contact op met onze pluimveespecialisten om te praten over biologisch voer, samenstellingen en grondstofkeuzes. En natuurlijk wat dit kan betekenen voor uw bedrijf en uw hennen!