Om het energiegehalte in legvoer uit te drukken, bestaan er een behoorlijk aantal verschillende getallen. Zo zien we het vaak uitgedrukt als OE-leg, E-Lay of bijvoorbeeld, zoals ook ABZ Pluimvee hanteert; als E-Lay2. Wat zeggen deze getallen?
Energiewaardering
De reden dat er verschillende getallen bestaan, ligt in het feit dat producenten van legvoeders verschillende energie waarderingssystemen gebruiken waardoor er dus verschillende waardes ontstaan. Zo werkt de èèn met de normen volgens de CVB-tabellen en de ander (zoals ABZ Pluimvee dat doet) volgens de tabellen van SFR.
Energiebronnen
De voornaamste energiebronnen voor kippen zijn: vet en zetmeel. Vet komt voor het grootste gedeelte uit de toegevoegde oliën en vetten in de samenstelling zoals bijvoorbeeld sojaolie, palmolie, lecitine etc. of dierlijke vetten zoals pluimveevet en varkensvet, maar ook vis(zalm)olie kan er voor gebruikt worden. Verder komt er ook nog vet uit de grondstoffen zoals bijvoorbeeld uit de maïs. Het kan ook uit de soja en zonnebloem komen, waar altijd een klein gedeelte van de olie in achterblijft na het crushen.
Zetmeel komt uit de grondstoffen die in het voer gebruikt worden met maïs en tarwe als hoofdleverancier. Al deze verschillende grondstoffen hebben ieder een verteringscoëfficiënt voor energie en al deze waarden bij elkaar opgeteld bepalen het totale energieniveau in het voer. In de praktijk wordt ook vaak gebruik gemaakt van enzymen in het voer die de verteerbaarheid van energie verhogen. Deze geven daarmee dus een plus aan het netto voor de hen beschikbare energiegehalte in het voer.
Verhouding vet en zetmeel
In een goed uitgebalanceerd voer moet een bepaalde verhouding vet/ zetmeel zitten. Haal je te veel energie uit vet, dan loop je kans dat een hen verteringsproblemen krijgt. Haal je te veel energie uit zetmeel dan heb je meer kans op leververvetting. Het totale energieniveau in het pluimveevoer is ook mede bepalend voor de voeropname van de hen. Hoge energiegehaltes geven per definitie lagere voeropnames.
Energie op het label
Het energiegehalte in het legvoer is op basis van het label bij het voer lastig in te schatten omdat daar normaal gesproken enkel het vetgehalte op staat. Daarmee weet je dus niet het zetmeelgehalte in het voer en dus ook niet het aantal calorieën. Om legvoeders goed te kunnen vergelijken, zijn dus de volledige samenstellingen nodig. Bij ABZ Diervoeding zijn deze op aanvraag altijd beschikbaar. Mocht u hier meer over willen weten, dan kunt u contact opnemen met èèn van de legpluimveespecialisten van ABZ.
Team legpluimvee