Het eiwitgehalte op een label bij legpluimveevoer wordt altijd uitgedrukt met het nutriënt Ruw Eiwit (RE). De hoeveelheid RE zegt echter niets over wat een kip nu daadwerkelijk kan met het aangeboden eiwit. Eiwit komt voor in vrijwel alle grondstoffen in pluimveevoer, maar elke grondstof heeft een eigen verteringscoëfficiënt en dat kan per grondstof behoorlijk verschillen.
Zo heeft eiwit uit Prairy Gold (een product uit de maïszetmeelbereiding) een verteerbaarheid van 90% en een tegenwoordig veel gebruikte grondstof als maïs ddgs en verteerbaarheid van maar 67%. In onderstaande tabel staat van veel voorkomende grondstoffen de verteerbaarheid:
Grondstof | RE (CVB) | Eiwitverteerbaarheid (CVB) |
Maïsglutenmeel (Prairy Gold) | 610 | 90% |
Aardappeleiwit | 768 | 90% |
Sojaschroot hipro | 487 | 87% |
Erwten | 211 | 87% |
Maïsglutenvoermeel | 212 | 85% |
Sojaschilfers | 435 | 85% |
Zonnebloemzaadschilfers | 383 | 85% |
Zonnebloemzaadschroot | 382 | 85% |
Maïs | 82 | 83% |
Vismeel | 495 | 88% |
Tarwe | 111 | 81% |
Tarweglutenvoermeel | 154 | 78% |
Tarwegries | 153 | 77% |
Raapschilfers | 324 | 76% |
Raapschroot | 335 | 76% |
Maïs ddgs | 266 | 67% |
Tarwe ddgs | 315 | 67% |
Om ervoor te zorgen dat het eiwit in het legpluimveevoer altijd zo goed mogelijk verteerbaar is, heeft ABZ voor de optimalisatie van het voer het RE opgesplitst in Onverteerbaar Ruw Eiwit (ORE) en Verteerbaar Ruw Eiwit (VRE). Het VRE is het eiwit waar de kip echt wat mee kan. Het ORE is ballast wat de darmgezondheid kan verstoren. Door bij alle voeders uit te gaan van een gewenst gehalte aan VRE in combinatie met zo min mogelijk ORE ontstaan voeders waarbij de darmen altijd zo min mogelijk belast worden. Daarnaast komen hierdoor automatisch alleen de best verteerbare grondstoffen in aanmerking voor verwerking in onze Stabiele voerlijnen.
Onderstaand een voorbeeld van wat er gebeurt met verteerbaarheid van het eiwit in een pluimveevoer als soja vervangen wordt door raapzaadschroot:
Uitgangspunten:
- RE 161 gr/ kg
- Lysine en methionine blijven op gelijk niveau
- Eerst 12% raapschroot en 0% sojaschroot: vervolgens afname van 1% raap, waarbij soja erin komt.
Resultaat:
- Daling ORE (Onverteerbaar ruw eiwit) gr/ kg voer
- Stijging VRE (Verteerbaar ruw eiwit) gr/ kg voer
- Stijging verteerbaarheid van het eiwit (% verteerbaar eiwit t.o.v. ruw eiwit).
Dit geeft dus aan dat grondstofkeuze in legpluimveevoer naast structuur èèn van de belangrijkste voorwaarden is om maximale prestaties bij leghennen te behalen tegen een zo laag mogelijke kostprijs omdat deze grondstoffen gemiddeld ook vaak de beste prijs/ prestatie verhouding hebben.
Wilt u meer informatie over samenstellingen en grondstoffen in legpluimveevoer?
Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze pluimveespecialisten. We leggen u graag aan de hand van de complete samenstelling uit wat we doen en waarom we dat doen.
Contact opnemen >