Toevoegingen worden regelmatig gebruikt bij legpluimvee. Ze bieden vaak de mogelijkheid om wat te corrigeren bij de koppel of juist de koppel hennen wat meer te ondersteunen. Maar wanneer moeten toevoegingen ingezet worden? Hoe behoren ze ingezet te worden?
We zien regelmatig dat toevoegingen verschillend gebruikt worden bij legpluimveehouders. Niet alleen in het type toevoeging dat gebruikt wordt, maar ook in de mate ervan. De legvoerlijnen van ABZ Diervoeding zijn allemaal dusdanig samengesteld dat elke koppel hennen er onder normale omstandigheden goed mee uit de voeten moet kunnen. Er zijn echter altijd omstandigheden denkbaar – zoals bijvoorbeeld warm weer een IB infectie – dat er even iets extra’s nodig is.
Preventief of curatief?
Toevoegingen worden over het algemeen curatief ingezet. Een toevoeging is hier uitstekend geschikt voor, omdat het corrigerend werkt terwijl de basis van het voer hetzelfde blijft. Anderen kiezen ervoor om preventief toevoegingen te gebruiken.
Veelgebruikte problemen en de juiste toepassingen van toevoegingen:
Vette levers
Leghennen moeten een topprestatie leveren en daarvoor moet het metabolisme optimaal werken, een goed functionerende lever is hierbij essentieel. Een FLS mengsel helpt de levers te ondersteunen, om zo vette leversyndroom te verhelpen. De belangrijkste componenten van deze mengsels zijn betaïne en choline-chloride. Wij bieden de mogelijkheid om deze twee enkelvoudig toe te voegen, voor preventief gebruik. Betaïne is in hoge concentraties te vinden in bietvinasse. Choline-chloride is puur beschikbaar in onze fabrieken, wij zien vaak dat deze preventief wordt gebruikt. Is er een curatieve actie nodig, dan adviseren wij onze ABZ FLS mix. Een uniek mengsel samengesteld in samenwerking met onze premixleverancier.
Bot- en eischaalkwaliteit
Voor botsterkte wordt met name monocalciumfosfaat ingezet. Om de eischaalkwaliteit te ondersteunen kan het beste kalksteen, grit of krijt gebruikt worden. Voor een maximaal effect adviseren wij BS-Mix (botten en schalenmix), wat een mengsel is van mineralen en sporenelementen die de eischaal en botsterkte ondersteunen. Dit mengsel bevat náást calcium en fosfor, elementen zoals zink.
Clostridium / coccidiose
In startende koppels leghennen liggen coccidiose en clostridium altijd op de loer. Producten zoals CleanActive 500 kunnen daar bescherming tegen bieden. Dit is een product op basis van plantenextract (o.a. oregano). Door dit in de startperiode vanaf 19 à 20 weken in te zetten gedurende 6 tot 8 weken verkleint u het risico op een coccidiose en/of clostridium uitbraak. In het geval van een clostridium infectie kunnen er ook middenlangketen vetzuren ingezet worden. ABZ heeft daarvoor het product MCFA+ in het assortiment.
Volledige lijst met toevoegingen
Via onderstaande link is de volledige lijst met toevoegingen inclusief de bijbehorende doseringen te downloaden:
Overzicht mogelijke toevoegingen legpluimvee (gangbaar) (Pdf) >>
Overdaad schaadt
Soms zien wij dat men in de veronderstelling is dat een dubbele dosering of een extra hoge dosering voor een beter effect zorgt. In veel gevallen is dit niet zo. Dit kan enerzijds uitgelegd worden door de wet van de verminderde meeropbrengst. Anderzijds kan dit uitgelegd worden doordat de extra kosten die gemaakt worden voor de hoge dosering, niet opwegen ten opzichte van de baten.
Het juiste gebruik = maximale rendement
Het juiste gebruik van toevoegingen draait om het corrigeren wanneer het net niet even lekker loopt bij een koppel. Bij voorkeur worden er zo minimaal mogelijke toevoegingen gebruikt, omdat dit ten goede komt van het financieel resultaat.
Voor een correct gebruik van toevoegingen moet helder zijn wat de oorzaak is van de problemen, dan kan er gericht een oplossing ingezet worden. De keuze voor de correcte toevoeging en de daarbij horende dosering kan het werkplezier en het rendement op uw bedrijf verhogen.
Heeft u nog vragen over het juiste gebruik van toevoegingen?
U kunt altijd contact opnemen met onze pluimveespecialisten. Zij helpen u graag.
Contact opnemen >