De juiste hoeveelheid calcium op het juiste moment in de hen krijgen. Dat is de uitdaging om ervoor te zorgen dat u tot het laatst toe goede eischalen heeft. Hoe pak je dat het beste aan?
Opfok
In de opfok ligt al voor een gedeelte de sleutel tot een goede calciumstofwisseling. Aangezien de hen tijdens de productie de botten continu gebruikt voor de opslag en opname van calcium is een heel goed ontwikkeld skelet van groot belang om tot op hoge leeftijd steeds voldoende calcium vrij te kunnen maken voor de beste schaalkwaliteit.
Start leg
In de overgang van opfok naar leg zit een zeer belangrijk moment in de calciumvoorziening en calciumbehoefte van de hen. Het lastige hierbij is dat de calciumbehoefte van de individuele hen ver uit elkaar kan liggen. Er zijn in de periode van 20 tot 23 weken immers al hennen die 100% leggen en hennen die nog helemaal niet leggen. De kunst is dan ook om zo te schakelen met calcium in het voer, dat de hennen die leggen net voldoende calcium binnenkrijgen en dat de hennen die nog niet leggen niet teveel krijgen. Te veel calcium in deze fase remt de voeropname en geeft nattere mest en verhoogt daarmee de kans op darmontsteking.
Legperiode
Als de hennen eenmaal in productie zijn, kan via fasevoedering bij elke leeftijd de juiste hoeveelheid calcium gevoerd worden. De calciumbehoefte van een hen hangt ook in grote mate af van de geproduceerde eimassa. Een hoge eimassa betekent dat de hen ook veel eischaal zal moeten produceren en daarmee ook veel calcium nodig heeft. Daarbij speelt de voeropname natuurlijk ook een rol.
Het Stabielo voer van ABZ
Binnen onze nieuwe Stabielo voerlijnen kan er altijd op basis van de juiste calciumvoorziening gevoerd worden. Met een Opfok-, Pre-leg en een Startvoer kan de calciumbehoefte in de periode van 17 tot 30 weken perfect gedekt worden met zo min mogelijk overdaad aan calcium. Op die manier maken we het de hennen makkelijker om voldoende voer op te nemen, de darmen gezond te houden en de mest mooi droog. Na 30 weken is er een fase 1 t/m 4 om ook op latere leeftijd de hoeveelheid calcium in het voer goed aan te laten sluiten bij de productie van de hen. De fase 1, 2 en 3 blijven gelijk in eiwit en energie, omdat de hen in die periode op de top van de eimassa zit.
Schakelmomenten
De schakelmomenten kunnen van koppel tot koppel variëren. Bijvoorbeeld een voorjaarskoppel met een vroege start zal mogelijk iets eerder op de Pre-leg moeten dan een koppel met een late start. Ook als er gekozen is voor genetica met lichte eieren kan er vaak later door de fases geschakeld worden, omdat de calciumbehoefte lager ligt bij lichte eieren. Later schakelen komt dan de voederconversie ten goede. Schakelen tussen de verschillende voersoorten kan veilig, doordat deze op het gebied van eiwit, energie en grondstofkeuze perfect op elkaar aansluiten.
De opvolgende voeders van het Stabielo voeren voerprogramma zijn: