Wageningen Universiteit & Research, Poultry Expertise Centre en Bionext begeleiden 20 pluimveehouders om vogelmijt op een effectieve wijze te beheersen. Een onderdeel van dit project is het toepassen van IPM (Integrated Pest Management) voor bestrijding van vogelmijt op praktijkbedrijven.
In de tuinbouw wordt IPM al veel langer toegepast. Hierdoor zijn ze in staat om plagen effectiever te beheersen en worden resistentie en residuen zoveel mogelijk tegen gegaan. De 20 pluimveehouders nemen het voortouw om samen met hun sectorspecialist deze methodiek toe te passen om zo op duurzame, verantwoorde wijze vogelmijt te beheersen.
Vogelmijt of bloedluis is al langer een probleem in de sector. Vogelmijt zorgt bij individuele dieren voor schade aan het welzijn en productie. De Fipronil crisis heeft ervoor gezorgd dat meerdere partijen het initiatief hebben genomen voor het project IPM vogelmijt. Tijdens de tweede bijeenkomst van het project heeft de groep een tuinbouwkas bezocht. Hierbij werd uitleg gegeven over de manier van werken met IPM in de paprikateelt. Opvallend was hoeveel overeenkomsten een tuinbouwkas heeft met een kippenstal.
Tijdens het project gaan 20 pluimveehouders de stappen van IPM uitvoeren op hun bedrijf. Ook zijn er 10 controlebedrijven. De 20 bedrijven die IPM gaan toepassen, krijgen alle informatie over vogelmijt en het beheersen hiervan. Ervaringen met monitoring, nieuwe methodieken, management maatregelen en middelen zullen worden gedeeld. Ook zullen de effecten op bedrijfsniveau in kaart worden gebracht en besproken.
De eerste bijeenkomsten zorgden al voor veel nieuwe informatie over de vogelmijt en eenvoudige technieken om te bepalen hoe het bij u in de stal is voor wat betreft vogelmijt. ABZ Diervoeding ziet meerwaarde in het project en ondersteunt het project IPM financieel. Zodra er meer informatie is over de voortgang van dit project, informeren wij u graag.